Menu
EUR
Lijmresten verwijderen? Dit is de meest effectieve manier.

Lijmresten verwijderen? Dit is de meest effectieve manier.

Door: Wessel Reacties: 0

Hoe verwijder je lijmresten?

Je hebt net een kit- of lijmklus erop zitten en komt er naderhand achter dat je wat kit of lijm gemorst hebt, hoe verwijder je deze hardnekkige lijmresten? Dat is een vraag waar veel mee geworsteld wordt. Maak je geen zorgen, wij hebben het antwoord! Lijmresten verwijderen van bijvoorbeeld je trap of kunststof hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar je moet het wel op een juiste manier doen. In de meeste gevallen kan je de grootste lijmresten of kitresten wel wegsnijden met een stanleymes, de problemen komen pas kijken bij de kleine residuen die achterblijven.

Welke gereedschappen heb je nodig om lijmresten te verwijderen?

Het verwijderen van lijmresten bestaat eigenlijk uit twee delen: het grote grove werk waarmee je het meeste weghaalt en het verwijderen van de kleinere hardnekkige lijmresten. Voor het eerste gedeelte kom je al een heel eind met een goed stanleymes of glasschraper, die kan je achter/onder de lijm of kit plaatsen en zoveel mogelijk wegsnijden. Voor het weghalen van de resten heb je een goed middel nodig wat de lijm- of kitresten losweekt waardoor je het makkelijker weg kan vegen met een schone doek. Heb je dus veel gereedschap nodig om lijmresten te verwijderen? Nee, dat niet, maar wel het juiste gereedschap! En met een stanleymes/glasschraper en een oplosmiddel kom je al een heel eind!

Stappenplan om lijmresten te verwijderen

Zoals eerder beschreven bestaat het verwijderen van kit- of lijmresten eigenlijk uit twee delen, namelijk het wegsnijden of krabben van het grootste gedeelte en het verwijderen van achtergebleven residuen met een lijmverwijderaar. Maar het is ook niet onbelangrijk om te achterhalen waar jouw lijmresten zitten die je weg wilt halen en op welk oppervlak de resten zitten. Wat je niet wil is je ondergrond beschadigen bij het weghalen van lijmresten, dus is het van belang dat dit klusje wel zorgvuldig wordt geklaard. Om dit te doen hebben wij een stappenplan voor je gemaakt om de kans op schade te minimaliseren.

Stap 1: Identificeer het type lijm waarvan je de resten weg wil halen en op welke ondergrond de lijmresten vastzitten. Dit heeft namelijk invloed op de manier waarop je het beste de lijmresten kunt verwijderen.

Stap 2: Nadat je weet met wat voor lijm en ondergrond je te maken hebt kan je jouw gereedschap erbij gaan pakken, veelgebruikte materialen zijn een doek, warm water, een glaskrabber, schuimreiniger, schuurpapier, TEC7 Remove All, een lijmverwijderaar, verfkrabber of plamuurmes.

[products=blog_lijm1]

Stap 3: Zijn het geen echte hardnekkige lijmresten op een stevige en solide ondergrond? Dan kan je in veel gevallen de lijmresten weghalen door de lijm in te weken met een doek en warm water of door het oppervlak met een schuimreiniger in te spuiten, even in te laten trekken en weg te vegen of te schrapen met een glasschraper.. 

Zij het hardnekkige lijmresten van een permanente lijm als een lijmkit? Dan moet je wel met iets grover geschut komen wil je dit effectief verwijderen. Bij dit soort hardnekkige lijmresten kan je het beste eerst zoveel mogelijk wegsnijden met een stanleymes of wegkrabben met een glasschraper, verfkrabber of een plamuurmes. Ga vervolgens aan de gang met een lijmverwijderaar als de Adhesive Remover van Soudal of de TEC7 Remove All. Vooral de Tec7 Remove All is een alleskunner als het om het verwijderen van lijmresten gaat. Die dringt namelijk door in het vuil waardoor het vuil niet meer hecht en loslaat.

Lijmresten verwijderen voor specifieke situaties

Lijmresten komen overal voor, dus zijn er ook hele specifieke situaties waar je lijmresten wil verwijderen. Er zijn specifieke situaties waar het verwijderen van lijmresten net even anders gaat dan normaal vanwege de ondergrond of het type lijm wat er is gebruikt. Om hier een helder beeld over te krijgen hebben we de meest voorkomende specifieke situaties waar jij je lijmresten wil verwijderen verder toegelicht zodat ook in deze situaties jij precies weet hoe je te werk moet gaan.

Lijmresten trap verwijderen

Het verwijderen van lijmresten van jouw trap is meestal een redelijk flinke klus waar je tijd aan moet besteden. Niet omdat het moeilijk is, maar wel omdat het veel priegelwerk is. Als eerst moet je natuurlijk vaststellen welke lijm er destijds gebruikt is. Aan de hand van de lijm kan je vervolgens de juiste methode kiezen om de lijm te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld bij lijm op waterbasis gewoon warm water en probeer de lijm los te weken. Bij andere lijmen als lijm met oplosmiddelen of een lijmkit gaat het at lastiger. Gebruik dan een lijmverwijderaar en een plamuurmes. Een lijm op waterbasis is het meest gunstig om te verwijderen, al zie je dat er tegenwoordig steeds vaker lijmkit wordt gebruikt.

Lijmresten van hout verwijderen

Lijmresten die veel voorkomen op hout zijn bruislijm en witte houtlijm, in de meeste gevallen kan je deze lijmresten vrij eenvoudig van hout verwijderen. De meest eenvoudige en effectieve manier om lijmresten van hout te verwijderen is door de lijmresten eraf te schrapen/steken met een plamuurmes. Hiermee zal je de meeste lijmresten simpel van het hout af kunnen krijgen. Voor eventuele kleine lijmresten kan je een lijmverwijderaar gebruiken.

Lijmresten van glas verwijderen

Lijmresten van glas verwijderen kan je het beste doen wanneer de lijm nog niet uitgehard is. Wanneer de lijm nog nat is kan je vaak met wat reinigingsdoekjes de lijmresten simpel verwijderen. Zijn de lijmresten al uitgehard? Gebruik dan een glasschraper om de lijmresten van het glas te schrapen. Maar wees wel voorzichtig, wanneer je niet zorgvuldig bent kun je met een glasschraper krassen maken in het glas. Wanneer het veel moeite koste kan je nog proberen de lijm warm te maken of juist te bevriezen met wat ijs. 

Lijmresten van kunststof verwijderen

In de meeste gevallen is kunststof een vrij zachte stof, waardoor het verwijderen van lijmresten van kunststof veel zorgvuldigheid vereist omdat de kans op schade vrij groot is. Probeer bij het verwijderen van lijmresten op kunststof altijd eerst goed of het lukt met enkel wat warm water en eventueel wat zeep. Deze methode kan namelijk geen schade aanrichten, mocht het hier dus mee lukken dan is dat mooi meegenomen. Lukt dit niet? Probeer dan de lijmresten eraf te schrapen met een plamuurmes of glasschraper. Maar wees wel enorm voorzichtig. Je kan eventueel nog een lijmverwijderaar gebruiken, maar test dit altijd eerst op een onopvallend klein stukje om te kijken of het kunststof niet wordt aangetast.

Lijmresten van vloer verwijderen

Er zijn 2 typen vloeren waarvan je de lijmresten wil verwijderen: harde vloeren als tegels, linoleum, vinyl en houten vloeren en zachte vloeren als tapijt. Bij harde vloeren kan je de lijm vaak losweken en vervolgens met een plamuurmes of spatel van de vloer afschrapen. Voor hardnekkige stukken kan je een lijmverwijderaar gebruiken, maar let er wel op dat dit de ondervloer niet beschadigd. 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?
Recent toegevoegd
Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »