Menu
EUR
KitXpert kleedjesmarkt met koningsdag: 10% korting op diverse producten met de code 'oranje'! Kijk op onze socials welke artikelen er meedoen.

Grondverf & Primers op waterbasis

Grondverf op waterbasis is de meest gebruikte grondverf voor binnen en is de basis van iedere schilderklus voor een mooi resultaat. Ga je dus binnen schilderen? Gebruik dan waterbasis grondverf!

1 Producten
Toon:
Wijzonol Aqua Hechtprimer
Wijzonol
Aqua Hechtprimer
✔ Uitstekende hechting
✔ Universeel overschilderbaar
✔ Sneldrogend
✔ Goede dekki...
54,07 44,69
 
Toon 1 - 1 van 1

Grondverf op waterbasis kopen? Op kleur gemengd!

Grondverf op waterbasis wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt door schilders en dat is niet zonder reden. De technologische ontwikkelingen die grondverf op waterbasis de afgelopen jaren heeft doorgemaakt hebben ertoe geleid dat waterbasis grondverf hedendaags sterk uit de verf komt en als duurzame oplossing wordt gezien ten opzichte van oplosmiddel houdende verven.

Wat is grondverf op waterbasis?

Grondverf op waterbasis is een type primer (ook wel watergedragen grondverf) dat veel wordt gebruikt als eerste basislaag voor het schilderen van oppervlakken als kozijnen, deuren, balken etc. Het grootste verschil met oplosmiddel houdende verven is dat grondverf op waterbasis hoofdzakelijk water gebruikt als oplosmiddel in plaats van synthetische middelen als terpentine. De verf droogt dus door het verdampen van water in plaats van chemische oplosmiddelen. 

Waterbasis grondverf bestaat eigenlijk slecht uit bindmiddel, additieven, pigmenten en natuurlijk water. Het bindmiddel is meestal op basis van acryl of alkyd en zorgt voor de hechting en dichtheid van de verf. Het verschil tussen alkyd en acryl is dat alkyd een grotere dichtheid heeft wat dus beter beschermd tegen water, omdat het simpelweg minder vochtopname heeft. Waterbasis verf met bindmiddel op acrylbasis heeft daarentegen doorgaans een snellere droging.

Waarom grondverf waterbasis?

Er zijn verschillende redenen waarom grondverf op waterbasis steeds meer gebruikt wordt en waarom mensen steeds vaker kiezen voor waterbasis grondverf. Een van de belangrijkste redenen waarom er steeds meer gekozen wordt voor grondverf op waterbasis is omdat het een duurzame en milieuvriendelijke alternatief is (VOS, luchtige organische stoffen). Er zitten namelijk minder tot geen chemische oplosmiddelen in de verf waardoor de verf minder milieubelastend is. Dit staat daarmee samen met de tweede reden waarom mensen voor waterbasis grondverf kiezen, het is namelijk ook minder schadelijk voor je gezondheid en is veiliger om mee te werken.

Wanneer je naar de verf zelf kijkt heeft grondverf op waterbasis nog een paar voordelen ten opzichten van oplosmiddel houdende grondverf. Zo is de droogtijd meestal sneller, kan je gereedschappen en kwasten makkelijker en sneller schoonmaken en is grondverf op waterbasis duurzamer en kostenbesparend. Op het eerste gezicht lijkt grondverf op waterbasis in aanschaf vaak wat duurder, maar gaat de verf langer mee waardoor je op de lange termijn geld bespaart op onderhoud- en herstelwerkzaamheden.

Hoe gebruik je grondverf op waterbasis?

In principe gebruik je watergedragen grondverf op dezelfde manier als oplosmiddel houdende grondverf (niet op waterbasis). Het verschil zit hem vooral in de materialen die je nodig hebt voor je schilderklus, zo gebruik je verf op terpentinebasis eerder buiten en heb je voor het schilderen een ander soort schilderskwast en schilderstape nodig. Om het gebruik van grondverf op waterbasis simpel te houden hebben we een stappenplan gemaakt voor het op een juiste manier toepassen van de verf:

  1. (oppervlakte)voorbereiding: Voordat je in het wilde westen van je af gaat schilderen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste materialen in huis hebt om de klus te klaren. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de te schilderen ondergrond schoon, droog, stof- en vetvrijs is. Verwijder ook dus losse verfresten en andere onzuiverheden. Zitten er gaten, scheuren of houtrot in het hout? Gebruik dan eerst houtrotreparatie van Repair Care om dit te repareren. Plak andere oppervlakken af met maskingtape voor extra strakke lijnen en het voorkomen van besmetting van verf op plekken waar je het niet wil hebben. Mocht het nodig zijn, dan kan het nooit kwaad om het oppervlak een beetje op te schuren. Daarna ben je klaar om te schilderen!
  2. Roer de verf goed door: Roer de grondverf op waterbasis goed door met een verfstokje om ervoor te zorgen dat verfpigmenten goed gemengd zijn en een consistente kleurtextuur hebben. In veel gevallen staat op het verfblik door de fabrikant vermeld wat de instructies voor het doorroeren zijn. 
  3. Aanbrengen van de verf: Wanneer je de grondverf op waterbasis gaat aanbrengen, is het belangrijk om hier een geschikte schilderskwast of roller voor te gebruiken. Voor verf op waterbasis kan je het beste de ANZA Pro Titanium Aqua schilderskwast of ANZA Pro platinum verfroller te gebruiken inclusief verfbeugel. Werk bij het aanbrengen in gelijkmatige bewegingen die elkaar overlappen voor een consistente dekking en goede verdeling van de grondverf. Houdt altijd de aanbevolen laagdikte aan en breng indien nodig meerdere lagen aan. Neem tussen elke laag wel de droogtijd in acht.
  4. Drogen van de grondverf: Na het aanbrengen van de grondverf op waterbasis is het belangrijk de verf te laten drogen voordat je een nieuwe laag gaat aanbrengen. De droogtijd van waterbasis grondverf is doorgaans sneller dan die van oplosmiddel houdende grondverf, maar de droogtijd kan variëren door temperatuurverschillen en samenstelling van de verf. 
  5. Schuren: Voor een gladde en egale afwerking is het essentieel dat het oppervlak wat geschilderd is licht wordt opgeschuurd met een fijne korrel. Bij KitXpert heb je zowel schuurpads met fijne korrel als schuurpapier met fijne korrel voor een schuurmachine.
  6. Aflakken: Na het aanbrengen van de grondverf op waterbasis kan je het geschilderde oppervlak verder afwerken met een aflak. Bij KitXpert vind je een breed assortiment aan professionele watergedragen aflak voor het fraai afwerken van de schilderklus.

Wanneer gebruik je grondverf op waterbasis?

De meeste mensen denken dat je grondverf op waterbasis enkel voor binnen kan gebruiken, maar door de technische ontwikkelingen die veel waterbasis grondverven hebben doorgemaakt zijn ze kwalitatief zo sterk geworden dat het een uitstekende keuze kan zijn voor buitengebruik. Grondverf dient altijd als eerste (primer) laag aangebracht te worden om tot een mooi, strak en vlak resultaat te komen, maar een grondverf heb je ook nodig in de volgende situaties:

  1. Als eerste laag op een nieuw onbehandeld oppervlak. Wanneer je een nieuw en dus onbehandeld oppervlak schildert, is het aanbrengen van grondverf op waterbasis essentieel. Het zorgt voor een goede hechting van de uiteindelijke verflaag en zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig wordt geabsorbeerd, waardoor je een betere dekking en duurzaamheid krijgt. 
  2. Bij reparatie van beschadigde oppervlakken. Wanneer je beschadigde plekken als gebarsten hout, geplamuurde of geschuurde plekken wil schilderen is het gebruik van een grondverf een absolute vereiste. De grondverf op waterbasis helpt namelijk de ondergrond te egaliseren, de porositeit te verminderen en zorgt voor een stevige basis voor de volgende verflaag.
  3. Overgang tussen verschillende materialen. Bij het overschilderen van oppervlakken die uit verschillende materialen bestaan, zoals hout, metaal en kunststof, kan grondverf helpen om een uniforme basis te creëren waardoor je dus minder goed ziet dat er op 2 verschillende ondergronden is geschilderd. Het zorgt voor een goede hechting op diverse materialen en bevordert een gelijkmatige afwerking.
  4. Blokkeren van vlekken. Grondverf op waterbasis kan orden gebruikt voor het tegengaan van kringen en roet- en bloedvlekken. Grondverf op waterbasis (verschilt natuurlijk per fabrikant en kwaliteit) heeft in veel gevallen de eigenschap dat het in staat is om vlekken af te sluiten en te isoleren waardoor ze niet door de verflaag heen komen.
  5. Binnen gebruik. Grondverf op waterbasis wordt vrijwel altijd binnen gebruikt en wanneer je binnen gaat schilderen, zal vrijwel iedereen altijd een water gedragen grondverf pakken. Dit is dan ook geen gekke keuze, want door de lagere en minder sterke geur en lagere niveaus van schadelijke chemische dampen is grondverf op waterbasis een veiligere en comfortabelere keuze.

Droogtijd grondverf op waterbasis

Voordat je een andere laag over de laag waterbasis grondverf gaat aanbrengen is het belangrijk om de verf goed te laten drogen, belangrijke factoren die meespelen in de droogtijd zijn de omgevingstemperatuur, laagdikte, luchtvochtigheid en het specifieke type grondverf en merk dat gebruikt wordt. Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat grondverf op waterbasis:

  • Stofdroog is na ongeveer 1 tot 2 uur: dan voelt de grondverf droog en niet langer plakkering aan.
  • Overschilderbaar na 4 tot 6 uur: grondverf op waterbasis kan je in de meeste gevallen na 4 tot 6 uur overschilderen.
  • Volledig droog: Grondverf op waterbasis droogt doorgaans sneller dan andere verf, echter duurt de volledige uitharding meestal wel iets langer. Dit duurt meestal 1 tot 2 weken, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

De fabrikant van de verf geeft vrijwel altijd aan wat de droogtijden van waterbasis grondverf zijn. Door de verschillende samenstellingen van grondverf adviseren wij dit grondig door te lezen en eventuele adviezen van de fabrikant op te volgen.

Welke grondverf voor verf op waterbasis?

Er zijn veel verschillende soorten grondverf op waterbasis die allemaal unieke eigenschappen hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de Wijzonol Grondverf welke een sneldrogende grondverf op waterbasis is voor binnen gebruik. Daarnaast is de Wijzonol Grondverf geurarm en zitten er geen vervelende chemicaliën in wat de verf prettig te schilderen maakt. 

 

Merken
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta
€
Mijn account
Wachtwoord vergeten?
Recent toegevoegd
Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »