Menu
EUR
Welke kit is overschilderbaar?

Welke kit is overschilderbaar?

Door: KitXpert Bas. Reacties: 7

Welke kit is  overschilderbaar?

Kit is een fantastisch product en kan op vele manieren gebruikt worden, zo is het een fantastisch opvul- en afdichtingsmiddel, maar is het ook mooi voor het oog wanneer iets mooi afgewerkt is. Kit komt in vele kleuren, soorten en maten, maar een hoop mensen hebben toch liever een kit die overschilderbaar is. Dit is bij vele soorten ook mogelijk, maar kan bij de verkeerde kit ook fout gaan wat geen fraai resultaat oplevert, dus welke kit is overschilderbaar? En kan een kit direct overschilderd worden?

De eerste tip geven we vast weg: Doe van tevoren altijd een proef door een klein stukje kit te schilderen zodat u zeker weet wat het resultaat gaat worden, door de vele verfsoorten en samenstellingen hiervan kan de overschilderbaarheid van de kit variëren per verfsysteem.

 

Acrylaatkit

Er zijn veel kitsoorten die overschilderbaar zijn, een goed voorbeeld hiervan die in veel omstandigheden als afdichting te gebruiken is, is de acrylaatkit. Acrylaatkit is een beetje een kit die standaard wordt gebruikt bij het afdichten en vullen van voegen, naden, kieren en het afwerken van uw vensterbank, scheuren en voegen in beton of stuc- en metselwerk. Acrylaatkit is erg geschikt voor veel toepassingen, zo is er specifiek acrylaatkit voor binnengebruik, buitengebruik, die direct overschilderd kan worden en ga zo maar door. Het voordeel van acrylaatkit is dat deze kit licht flexiber, niet duur en erg goed overschilderbaar is met verf, zowel op terpentine- als op waterbasis. Voorbeelden van acrylaatkitten voor binnengebruik zijn de Ottoseal A210, Superior indoor, Illbruck LD702 of de Acryl-W. 

Op zoek naar overschilderbare acrylaatkit voor buiten? Neem dan een kijkje bij de Superior Outdoor 130, Ottoseal A205, Seal-It TopAcryl 115 of de Zwaluw Exterior+!

 

Polymeren

Naast acrylaatkitten zijn er ook andere overschilderbare kitten met andere doeleinden, dit zijn meestal modernere kitsoorten met meerdere doeleinden tegelijk (hybride) op basis van Polymeer. Deze kitsoorten worden vaak gebruikt bij toepassingen die iets wat hogere eisen kent, dit komt omdat kit op basis van een polymeer elastischer is dan acrylaat, vochtbestendig is en een goede hechting heeft op vrijwel alle ondergronden. Daarnaast hebben kitten op basis van polymeren ook vaak een lijmfunctie. Kit op basis van een polymeer kan dus (vaak) gebruikt worden voor zowel afdichten als lijmen. Polymeren zijn goed overschilderbaar met verf op zowel water- als terpentinebasis, dat is een van de redenen dat de meest moderne beglazingskitten tegenwoordig vaak op basis zijn van polymeren. Voorbeelden van professionele glaskitten zijn de Zwaluw Hybriseal 2ps, Soudal Glaskit TS, Seal-It Pro Paint 325 en de Hercuseal 410 All Paint Glazing.

Andere kitten op basis van polymeren die overschilderd kunnen worden zijn kitten als de Ottoseal M360, dit is een kit speciaal voor gevels en bredere voegen. De M360 is naast overschilderbaar, ook verkrijgbaar in veel kleuren. Een vergelijkbaar product is de Zwaluw Hybriseal Facade, deze kit is echter in iets minder kleuren verkrijgbaar. De SP525 van Illbruck is ook een gevel- en dilatatiekit van uitstekende kwaliteit die tevens overschilderbaar is, deze kit wordt meestal verkocht in worsten van 600ml.

 

Er zijn best veel kitten die goed overschilderbaar zijn, zelfs voor meerdere toepassingen. Siliconenkit is echter niet overschilderbaar, deze kit wordt vaak gebruikt in badkamers en keukens vanwege de goede vochtbestendigheid en is primair bedoeld om in de gekozen kleur af te kitten. 

U weet nu dus welke kitten u onder andere kunt gebruiken wanneer deze overschilderd moeten worden en voor welke toepassingen deze geschikt zijn. Wanneer u de juiste kit gevonden heeft, vergeet dan nooit voor het kitten een kleine test te doen. Door de vele verfsystemen kan er niet gegarandeerd worden dat iedere verf goed hecht op iedere kit. 


Reacties (7)

gravatar
Hendrickx Ludo
Geplaatst op 2023-11-03 12:56:37
Welke kit is dadelijk overschilderbaar met watergedragen muurverf?
gravatar
Wessel
Geplaatst op 2021-03-31 15:23:00
Vroeger gebruikte ze daar vaak stopverf voor!
gravatar
Rob
Geplaatst op 2021-03-31 15:18:12
Dat zal ik gaan doen. Over enige tijd moet ik de trap gaan schuren en kitten. Dus moet er in de haakse trapdelen een kit gespoten worden die elastischer is dan de kit die ik hieronder genoemd heb. U hoort kortom van mij. Intussen vraag ik mij af wat schilders in de jaren dertig gebruikten om de naden in aansluitende houtdelen te dichten. Na negentig (!) jaar zijn die namelijk nog altijd in orde.
gravatar
Wessel
Geplaatst op 2021-03-30 14:11:16
Als u hulp nodig hebt bij het zoeken van de juiste kit voor uw klus, neem dan even contact met ons op! Dan kunnen wij u daar goed mee helpen :)
gravatar
Rob
Geplaatst op 2021-03-29 11:10:05
Dichtkit van Bison.
gravatar
Wessel
Geplaatst op 2021-03-29 10:36:29
Hi Rob, wat vervelend! welke kit heb je hiervoor gebruikt?
gravatar
Rob
Geplaatst op 2021-03-29 08:24:54
Vorig jaar zomer binnenshuis het schilderwerk gedaan van een ruime erker in een jaren dertig woning. Zag er strak, dus prachtig uit. Na het stookseizoen waren praktisch alle gekitte scheuren en naden weer zichtbaar.... Kit gebruikt van een bekend merk.
Kies uw taal
Kies uw valuta
€
Mijn account
Wachtwoord vergeten?
Recent toegevoegd
Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »