Menu
EUR
Hoe moet je afkitten? Zo doe je dat!

Hoe moet je afkitten? Zo doe je dat!

Door: Edwin Reacties: 0

Hoe moet je afkitten? Zo doe je dat!

Je bent lekker aan het klussen en om een mooi strak resultaat te krijgen moet er nog één dingetje gebeuren, en dat is afkitten! Want laten we wel wezen, hoe handig je ook bent, je zult altijd te maken krijgen met naden en kieren omdat bijvoorbeeld de muur niet lekker haaks is geplaatst, of het stucwerk niet helemaal vlak is. Hoe moet je eigenlijk afkitten? Is dan misschien de eerstvolgende vraag voor de niet doorgewinterde klusser. Op de vraag: “hoe je moet afkitten?” hopen wij voor je te gaan beantwoorden door stap voor stap antwoord te geven op de meest voor de hand liggende vragen.

Welke kit heb ik nodig?

De eerste vraag die bij je opkomt is natuurlijk welke kit heb ik eigenlijk nodig? Het is namelijk niet zo handig om bijvoorbeeld een raam met acrylaatkit te gaan afkitten. Welke kit je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de naden en kieren die je af wil kitten maar ook waar deze naden en kieren zich begeven in je woning.

Om het je makkelijk te maken kun je onze kitwijzer doorlopen om zo bij juiste kit voor je klus te komen. Voor degene die het wel geloven, maar er toch iets meer van willen weten gaan we toch nog even door met ons stukje.

Acrylaatkit

Één van de meest gebruikte kitten is acrylaatkit. Dat komt omdat deze kit een aantal geweldige eigenschappen heeft: super makkelijk te verwerken, goed overschilderbaar en, ook niet onbelangrijk, niet duur! Het aantal voorbeelden welke kieren je er dicht mee kunt maken is oneindig. Acrylaatkit kun je eigenlijk overal in je woning toepassen. Van het afkitten van plinten tot het afkitten van naadjes langs je houten kozijn en langs de trap en je muur, het kan allemaal.

[products=blog_hk11]

Siliconenkit

Een andere veel gebruikte kitsoort is siliconenkit, ook vaak Sanitairkit genoemd. Dit is ook een kit die zeer veel mogelijkheden heeft, maar ook een hele grote beperking: Siliconenkit is namelijk nooit overschilderbaar. Siliconenkit en verf is net zoiets als water en vuur, het gaat niet samen. Binnenshuis wordt siliconenkit voornamelijk in de natte ruimtes toegepast zoals je badkamer, keuken en toilet. Wanneer er een schimmelwerend preparaat aan de siliconenkit is toegepast wordt het vaak sanitairkit genoemd.

[products=blog_hk12]

Beglazingskit

Het woord zegt eigenlijk al genoeg over de toepassing van deze kitsoort. Het is glaskit die overschilderbaar is, maar ook elastisch en zowel binnen als buiten toepasbaar. Buiten het afkitten van glas kun je deze kit ook gebruiken voor bijvoorbeeld tussen kozijn en gevel.

[products=blog_hk13]

Nu we de vraag welke kit we voor het afkitten van je huidige klus beantwoord hebben kunnen we door naar waar het werkelijk over gaat: HOE MOET JE AFKITTEN.

Stappenplan: Zo moet je afkitten

Benodigdheden:

Stap 1:  Ondergrond reinigen

Iedere keer dat je zult gaan kitten beginnen we met hetzelfde: schoonmaken! Om een goede hechting te krijgen is het van belang de ondergrond vet en vuil vrij te maken. Dit doe je met een Cleaner en pluisvrije doek. Breng de cleaner aan op de pluisvrije doek en reinig de ondergrond waarop je kit gaat aanbrengen.

[products=blog_hk1]

Stap 2:  Schilderstape aanbrengen (eventueel)

De gevorderde kitter zal deze stap waarschijnlijk overslaan omdat hij of zij door ervaring het niet meer nodig heeft, maar voor de beginner is dit zeker een aanrader.

Wanneer je schildertape aanbrengt kun je de afmetingen van de voeg zelf bepalen en het helpt je een strakke kitvoeg te maken. Bijkomend voordeel is dat je geen kit krijgt op plekken waar je het niet wilt hebben. Pak een goede afplaktape en plak deze vervolgens langs de kitvoeg. Deze kan je na het kitten weer verwijderen voor een extra strakke lijn.

[products=blog_hk2]

Stap 3:  Kitpistool en koker klaarmaken

Eindelijk is het zo ver! We gaan de kit aanbrengen. Het makkelijkst is om de koker open te snijden voordat je de koker in het kitpistool doet. We raden hiervoor de tuiensnijder aan omdat het in de eerste plaats veiliger is dan met een mesje en je hiermee zowel de koker kunt openen als de tuit bijsnijden naar de gewenste maat en daarnaast ook een stuk makkelijker is. Wanneer je de tuit gaat bijsnijden naar de breedte van de voeg, doe dit dan in een hoek van 45graden..

[products=blog_hk3]

Stap 4:  Kit aanbrengen

Na de koker in het pistool gedaan te hebben en de kittuit op de juiste maat te hebben gesneden, adviseren we om het eerste beetje kit dat uit de koker komt weg te gooien. Houdt  het pistool onder een hoek van 45 graden en knijp de kit gelijkmatig in de voeg. Werk hierbij altijd naar je toe in plaats van je af. Dit werkt prettiger en preciezer. Zorg ervoor dat je de hele voeg goed vult met de kit zodat er geen openingen blijven waar eventueel weer condens/water in kan lopen.

Stap 5:  Kit afwerken

Nu de voeg goed gevuld is met kit, is het tijd om de voeg strak af te gaan werken.

Daarvoor hebben we afmesspray en een afwerkhoutje/afmesrubber nodig. De afmesspray is speciaal ontwikkeld voor het afwerken van kitvoegen. Een veel gehoord argument is dat je geen afmesspray nodig hebt omdat je net zo goed een beetje water met afwasmiddel kunt gebruiken. Dit raden we zeker af omdat er in wasmiddel allerlei toevoegingen zitten die je niet wilt. Denk daarbij bijvoorbeeld alleen al eens aan de kleur van afwasmiddel.  Afmesspray is transparant van kleur en neutraal om te voorkomen dat je kit verkleurd. Bij het afwerken van hybride beglazingskit heb je altijd een afmesspray nodig omdat deze kitsoort erg plakt. Wees niet zuinig met je afmesspray en spuit je kitvoeg en je afwerkmaterialen royaal in met de vloeistof. Haal nu de overtollige kit weg door met het houtje of rubber langs de kitvoeg te strijken. Mocht er tijdens het afwerken teveel materiaal aan je afwerkhoutje /rubber blijven zitten, verwijder dit dan tussentijds. Wanneer de voeg is afgestreken spuit je je vingers ook in met de afmesspray en ga je met de vingers nogmaals over je kitvoeg om er zeker van te zijn dat de kit goed is aangedrukt. Doe dit met beleid en een gelijkmatige druk zodat je de kit niet uit de voeg drukt.

[products=blog_hk5]

Stap 6:  Schilderstape verwijderen

Na het kitten gaan we de schilderstape verwijderen. Wacht hier niet mee tot de kit gaat drogen, maar doe het gelijk wanneer je tevreden bent met het resultaat. Als het goed is gegaan heb je nu een kitvoeg waar je trots op kunt zijn! Eventuele kitresten die per ongeluk op plaatsen is gekomen waar je het niet wilt hebben kun je verwijderen met een glasschraper en cleaning wipes. Deze wipes zijn super handig om je handen en gereedschap na de klus schoon te maken.

Afkitten voor elke klus

Het bovenstaande stappenplan is een universeel stappenplan voor het afkitten van je klus. In andere blogs die we geschreven hebben gaan we nog iets specifieker in op verschillende klussen die je rondom je huis kunt doen.

Plinten afkitten

In dit blog hebben de het alleen over het afkitten van plinten.

Ramen afkitten

In dit blog behandelen we specifiek het afkitten van ramen.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?
Recent toegevoegd
Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »