Menu
EUR
Hoe moet je plinten lijmen en afkitten?

Hoe moet je plinten lijmen en afkitten?

Door: Wessel Reacties: 0

Je bent thuis aan het verbouwen en gaat naar de afwerkingsfase, dat betekent plinten plaatsen en afkitten! Plinten in huis zorgen voor een mooie afwerking van de muren en zorgen voor een fijne overloop van muur naar vloer. Zodra je aangekomen bent bij het monteren van plinten ben je al zo goed als klaar met jouw renovatie- of schilderwerk of verbouwing. Het bevestigen van plinten is niet de grootste uitdaging, maar wel belangrijk dat het op een juiste en correcte manier doet. Vraag jij je dus af hoe je een plint plaatst? Welke lijm je daarvoor gebruikt? En welke kit voor het afkitten van een plint? In dit artikel kom je daar achter.

Welke kit en lijm voor het plaatsen en afkitten van plinten?

Een goede voorbereiding is het halve werk, je kan ervoor kiezen om je plinten te plaatsen met bevestigingsmaterialen, maar een goede montagekit of high tack kit is het makkelijkst en geeft het mooiste resultaat. Na het plaatsen van de plinten wil je het natuurlijk mooi afwerken, voor het afkitten van plinten kan je verschillende soorten kit gebruiken. Maar vanwege de overschilderbaarheid en het eenvoudige afwerken wordt er meestal gekozen voor een acrylaatkit. Siliconenkit wordt daarentegen ook regelmatig gebruikt, maar vaker voor de voegen tussen de vloer en de plint.

Hoe moet je een plint plaatsen? 

Zoals omschreven kan je een plint het beste plaatsen met een montagekit als en high tack kit voor het meest strakke resultaat. High tack kit is enorm sterk en plakt je plinten direct vast aan de muur, zo heb je er verder eigenlijk helemaal geen omkijken naar. Dat werkt dus een stuk sneller dan het monteren van plinten met bevestigingsmaterialen. Maar goed, hoe plaats jij nou met een goede high tack kit die plint aan de muur? Heel simpel, volg gewoon de volgende stappen!

Benodigdheden voor het plaatsen van plinten

Allereerst is het belangrijk dat je voor het plaatsen van je plinten aan de muur alle benodigdheden klaar hebt liggen. Om deze reden hebben wij een checklist gemaakt met benodigdheden die ervoor zorgen dat jij je plint zo eenvoudig en goed mogelijk kan monteren aan de muur:

 • Handstoffer
 • Tuitensnijder
 • High tack lijm
 • Goed kitpistool
 • Plinten

Nu je alles klaar hebt liggen kan je beginnen met het plaatsen van je plinten. Hoe je dat doet? Volg de volgende stappen:

 1. Leg de plinten langs de muur en veeg met een handstoffer het stof van de muur en plinten af zodat je ondergrond droog, stof- en vetvrij is. 
 2. Pak de Den Braven Tuitensnijder en maak een koker met high tack open. Draai vervolgens de bijbehorende V-nozzle op de kitkoker.
 3. Plaats de kitkoker in het kitpistool. Zorg er altijd voor dat je een goede kitspuit hebt, high tack lijm is namelijk erg stug van zichzelf en krijg je met een simpel kitpistool niet lekker uit de koker. Met een goede kitspuit gaat het eenvoudiger en vraagt het minder lichamelijke inspanning. 
 4. Plaats het kitpistool rechtop de plint zodat de tuit rechtop de plint komt te staan, zorg ervoor dat het 'V-tje' van de tuit van je af staat en werk naar je toe. Plaats vervolgens een lijn high tack lijm aan over de gehele lengte van de plint. Heb je een hoge plint? Bij hoge plinten kan het zijn dat je een tweede ril met lijm aan moet brengen. Tussen een high tack lijm ril hoort doorgaans 10 centimeter te zitten.
 5. Kantel de plint en plaats deze op de muur, druk vervolgens stevig aan en je plint is geplaatst! Door de enorme kracht die een high tack heeft is ondersteuning eigenlijk nooit nodig.

TIP: Breng nooit dotten aan! Dotten harden meestal niet goed uit waardoor de high tack zacht blijft aan de binnenkant

[products=blog_plint_1]

Hoe moet je plinten afkitten?

Nu de plinten geplaatst zijn is het tijd voor de afwerking door de plinten netjes af te kitten. Doe je dit niet? Dan geef je stof en vuil de kans zich in de voeg te gaan ophopen waardoor je uiteindelijk een vieze en donkere voeg krijgt. Dat ziet er niet zo fraai uit... Het afwerken van een plint is vrij eenvoudig en kost weinig moeite, zorg er wel voor dat je de juiste voorbereidingen treft zodat je niet voor verassingen komt te staan. 

Wat heb je nodig voor het kitten van plinten?

 • Acrylaatkit of siliconenkit
 • Kitpistool
 • Handstoffer
 • Water

Het afkitten van je plinten kan beginnen. Volg de volgende stappen om jouw plinten netjes af te kitten en het voor jezelf simpel te houden:

 1. Veeg met de stoffer de voeg tussen de muur en de plint schoon om eventueel vuil en stof te verwijderen.
 2. Snijd de koker acrylaatkit of siliconenkit open en plaats die in de kitspuit. Weet je niet of je een siliconenkit of acrylaatkit moet gebruiken? Vraag jezelf dan af of je de kit nog wil overschilderen. Een acrylaatkit is namelijk perfect overschilderbaar, een siliconenkit daarentegen niet. Siliconenkit kan je echter wel op kleur krijgen.
 3. Bij het afkitten is het belangrijk het kitpistool in een hoek van ongeveer 45 graden op de voeg te houden. Spuit vervolgens de kit in de voeg en werk naar je toe om het jezelf makkelijk te maken. 
 4. Nu de kit in de voeg zit is het belangrijk deze goed af te werken. Wanneer je een acrylaatkit gebruikt kan dit heel eenvoudig door je vinger nat te maken in wat water en deze over de voeg heen te halen. Heb je siliconenkit gebruikt? Dan kan je dit het beste afwerken door een afwerkzeep en een afwerktool te gebruiken.

TIP: Heb je plinten of de muur in de kleur RAL 9010? Wij hebben ook acrylaatkit in de kleur RAL 9010 zodat de kit perfect bij de kleur van de muur en/of plint past.

Heb je alle stappen gevolgd en zit jouw plint nu aan de muur bevestigd? En is de voeg netjes afgekit en afgewerkt? Perfect! Dan ben je klaar met het netjes plaatsen van je plinten en zit de klus erop.

[products=blog_plint_2]


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?
Recent toegevoegd
Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!