Menu
EUR
Hoe moet je houtrot repareren? Houtrotreparatie in 7 stappen.

Hoe moet je houtrot repareren? Houtrotreparatie in 7 stappen.

Door: Wessel Spies Reacties: 1

Hout rot repareren zelf doen? Met houtrotvuller geen probleem!

Houtrot is een veelvoorkomend probleem en een grote domper wanneer je het tegenkomt terwijl je net aan die schilderklus wil gaan beginnen. Houtrot is daarentegen uitstekend te behandelen, je hoeft dus je kozijn bijvoorbeeld niet te vervangen. Echter is het wel belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen en aan de gang te gaan met houtrotreparatie, zodat het rotte hout geen kans krijgt om het hout verder aan te tasten. Wanneer je de juiste houtrotvuller gebruikt kan je in 7 stappen houtrotreparatie simpel zelf doen.

Wat is houtrot?

Houtrot is simpelweg rottend hout, waarbij het hout wordt aangetast door schimmels. Hierbij verliest het hout zijn sterkte en structuur, waardoor je deur of kozijn op de plekken waar het houtrot zit er misvormd uit gaat zien. 

Hoe ontstaat houtrot?

Er zijn 3 verschillende factoren die samen invloed hebben op het ontstaan van rottend hout, namelijk vocht, temperatuur en zuurstof. Houtrot treedt op wanneer hout langdurig wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden, zoals lekkages, condensatie, slechte ventilatie of contact met vochtige grond. Schimmels die kunnen dankzij het vocht binnendringen en voeden zich aan de cellulose en lignine in het hout, waardoor het hout vervolgens gaat vervormen, verkleuren en verzwakt wordt.

Hoe herken je houtrot?

Als er houtrot aanwezig is kan je dat aan een paar kenmerken herkennen. Eigenlijk kan je het vaak al zien wanneer je naar het hout kijkt en je een rare plek ziet die afwijkt van de rest van het hout. Er zijn wel een aantal harde kenmerken waaraan je het kan herkennen en het met zekerheid kan bevestigen. Twijfel je dus of je last hebt van rottend hout? Dan kun je het aan de volgende punten herkennen:

 • Verkleuring: Houtrot zorgt er vaak voor dat het hout gaat verkleuren, meestal krijgt het hout dan een bruine of lichtere kleur. Zodra je een ongebruikelijke verkleuring van het hout ziet wijst dit meestal op houtrot.
 • Zacht hout: Houtrot zorgt ervoor dat hout zijn kracht verliest. Voelt het hout dus zacht of sponsachtig aan wanneer je erop drukt? Dan weet je voldoende.
 • Verkruimeling van hout: Aangetast hout kan gemakkelijk verkruimelen, uiteenvallen of uit elkaar getrokken worden. Wanneer je druk op het hout uitoefent zie je dat het hout makkelijk verkruimelt.
 • Schimmelgroei: Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels die groeien in vochtige omstandigheden. Wanneer je dus sporen van schimmels, donkere vlekken of pluizige groei ziet kan dat een indicatie zijn van houtrot.
 • Verfscheuren en blaasjes: Doordat het hout gaat vervormen wanneer het wordt aangetast door houtrot kan de verf gaan scheuren, afbladderen of kunnen er blaasjes ontstaan.

Hoe moet je houtrot repareren?

Het repareren van houtrot klinkt misschien als een lastige klus, maar is eenvoudiger dan je denkt! Volgens het 7 stappenplan kan je houtrotreparatie makkelijk zelf doen zodat jouw deur of kozijn er weer als nieuw uit komt te zien. Daarnaast is houtrotreparatie een stuk vriendelijker voor mens, milieu en portemonnee. Een nieuw kozijn laten plaatsen is immers duurder, arbeidsintensiever en milieu bellastender dan het repareren van houtrot.

Kijk ook altijd even goed na wat de oorzaak is van het houtrot, anders kan je over een jaar weer opnieuw beginnen. Kan een deur bijvoorbeeld niet vrijuit draaien? Dan is er meer aan de hand. Zo kan de verflaag beschadigd zijn, wat weer vraagt om een verse lik verf op het hout. 

Heb je geconstateerd dat er houtrot aanwezig is? Dan volgt hier het stappenplan voor een duurzame houtrotreparatie:

Stap 1. Verf verwijderen: Zorg dat de verflaag waar het houtrot zit verwijderd wordt zodat je goed kan zien waar het houtrot zit en tot waar het zich spreidt op het hout. Dit kan op twee manieren. Hier kun je een verfkrabber voor gebruiken om makkelijk de verf van het hout af te schrapen of schuurpapier om de verflaag eraf te schuren.

[products=blog_verfwijd]

Stap 2. Houtrot verwijderen: Zorg dat al het houtrot verwijderd is, dit kan je doen met frees of krabber. Zorg er wel voor dat je het houtrot nauwkeurig weghaalt, neem dus ook een stuk van het gezonde hout mee. Als er namelijk wat houtrot achterblijft kunnen schimmels zich weer gaan verspreiden. Achtergebleven vuil kan je wegvegen met een handstoffer.

 

Stap 3. Houtvocht meten: Laat het hout goed drogen en meet met de Easy-Q Houtvochtmeter of het houtvochtpercentage niet boven de 18% komt. Is dit wel het geval? Dan is er nog steeds houtrot aanwezig in het hout.

[products=blog_houtmeter]

Stap 4. Hout impregneren: Voordat je de houtrotvuller gaat aanbrengen is het belangrijk het hout te impregneren, zo versterk je het hout en verbeter je de hechting van de houtrotvuller. Giet Dry Fix impregneermiddel in een bekertje en roer goed door met een roerhoutje. Breng het mengsel vervolgens aan met een kwastje en laat minimaal 20 tot 45 minuten intrekken. 

[products=blog_impreg]

Stap 5. Houtrotreparatie aanbranden met Dry Flex: Gebruik een houtrotvuller voor het maken van de houtrotreparatie. Spuit een Dry Flex houtrotvuller van Repair Care op een mengplateau en meng de 2 componenten goed samen met een modelleermes tot het mengsel een homogene kleur heeft. Smeer vervolgens de pasta een beetje uit over het mengplateau zodat het minder snel uithardt en je wat meer tijd hebt om de houtrotreparatie tot stand te brengen. Je kan ook een 2-in-1 kokervariant gebruiken van Repair Care, doordat de 2 componenten in 1 koker zitten wordt de pasta in de juiste mengverhouding uit de koker gespoten. Heb je een grotere of meerdere reparaties? Gebruik dan een voordelige Dry Flex set met 2 losse componenten. Hier heb je wel een apart EASY-Q Kitpistool voor nodig. Wanneer je de houtrotvuller aan gaat brengen is het handig de omliggende oppervlakken af te dekken met maskeerpapier of tape. Vervolgens moet je de ondergrond 'aanbranden' door op alle te repareren stukken hout een laagje houtrotvuller aan te brengen. Dit is om te garanderen dat er geen lucht in de reparatie gaat zitten en je een juiste reparatie maakt. 

 

 

Stap 6. Houtrotreparatie opbouwen met houtrotvuller: Heb je de houtreparatiepasta aangebrand? Dan kan je de rest van de Dry Flex Houtrotvuller aanbrengen om de houtrotreparatie op te vullen. Zorg er dan voor dat je de reparatie iets boller opzet, zo kan je het makkelijker afwerken met een modelleermes. Bij het modelleren kan je het jezelf makkelijk maken door het modelleermes haaks op pasta te zetten en vervolgens van je af te strijken. Laat vervolgens de houtrotreparatie drogen, hieronder een overzichtje met de droogtijden voor het schuren en overschilderen van de Repair Care Dry Flex producten:

  1. Dry Flex SF: 30 minuten
  2. Dry Flex 1: 1 uur
  3. Dry Flex 4: 4 uur
  4. Dry Flex 16: 16 uur

[products=blog_houtrot4]

Stap 7. Houtrotreparatie schuren en schilderen: Na het drogen van de houtrotreparatie kun je beginnen met het schuren en schilderen van de reparatie. Doordat je de reparatie goed schuurt kan je eventuele oneffenheden corrigeren en een onzichtbare overgang tussen het hout en de houtreparatie maken. Na het schuren is het van belang om weer een nieuwe verflaag aan te brengen, begin dan met een laag grondverf en rond de klus af met een mooie aflak. Voor een buitenkozijn kan je het beste kiezen voor de Wijzonol LBH Grondlak HV als grondlaag en Wijzonol LBH STD Ultra Hoogglans lak voor een mooie hoogglans afwerking van jouw kozijn.

Houtrot repareren hoeft dus helemaal niet lastig te zijn. Zodra je de 7 stappen voor houtrotreparatie volgt kan er haast niks fout gaan! Na het repareren van jouw houtrot is jouw hout weer in nieuwstaat en kan je raam of deur (mits goed onderhouden) er weer jaren tegenaan!

[products=blog_verf4]


Reacties (1)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?
Recent toegevoegd
Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »