Blokkwasten
Blokkwasten, ookwel blokwitters genoemd, worden veel gebruikt voor het schilderen van grote oppervlaktes. Vanwege de samenstelling van de haren van blokkwasten zijn ze tevens ideaal voor 'ruwe' oppervlaktes als muren met spachtelputz, grof hout of muren van baksteen. De naam van de wasten komt vooral door hoe ze vroeger gebruikt werden: het schildere of 'witten' van grote oppervlaktes.
Blokkwast kopen? | Blokwitter
Een blokkwast is een dikke en brede kwast, die doorgaans ook wel blokwitter wordt genoemd. Beide namen van de kwast zijn heel makkelijk te herleiden naar het ontstaan van de kwast. De kwast werd vroeger veel gebruikt voor het wit verven van grote muren, waardoor de naam 'blokwitter' ontstond. Blokkwast is nog veel simpeler; het is een grote kwast in de vorm van een rechthoekig 'blok'. Bij KitXpert vind je blokkwasten van het merk Anza in twee kwaliteiten. De prof variant van hoge kwaliteit en de voordeelvariant voor simpel en intensief gebruik.
Wat is een blokkwast
Dankzij de lange haren en grote rechthoekige vorm nam de blokwitter vreger in verhouding veel verf op en was de kwast ideaal voor het schilderen van grote oppervlakken. De steel van de kwast is vaak kort en handzaam, waardoor je eenvoudig en vrij precies grote oppervlakken kan schilderen. Eigenlijk is de blokkwast het vroegere antwoord op het efficiënt schilderen van grotere oppervlakken als muren en plafonds.
Waar gebruik je een blokkwast voor?
Een blokwitter is een ideale kwast, dit komt mede door de brede inzetbaarheid. Blokkwasten zijn vaak voorzien van varkenshaar of synthetische haren, waardoor je de kwast voor verven kan gebruiken op zowel acryl- als alkyd-basis. Denk hierbij aan een impregneermiddel, voorstrijk, muurverf of beits. Daarnaast is de kwast letterlijk en figuurlijk breed toepasbaar wanneer het oppervlaktes schilderen aankomt. De blokkwast wordt bij hedendaagse schilderwerken vooral veel gebruikt bij het verven van muren, grote houten planken voor bijvoorbeeld schuttingen of boeidelen. Ook voor tuinmeubelen of houten vlonders en constructies is de blokwitter een veelgebruikte kwast, om bijvoorbeeld in de olie te zetten. Een groot voordeel van de blokwitter is dat de kwast vanwege de lange en vele haren de verf ook goed kan verdelen op oneffen oppervlakken, denk bijvoorbeeld aan de kleine kieren in muren van baksteen.
Structuurverf aanbrengen met een blokkwast
Structuurverf is tegenwoordig helemaap hip, maar het aanbrengen daarvan wordt veelal gezien als een lastige klus. Begrijpelijk, maar met een blokwitter kan je het jezelf stukken makkelijker maken. Op de vraag; 'Kan je een blokkwast gebruiken voor het aanbrengen van structuurverf?' kunnen wij een kort antwoord geven: Ja, dat kan zeker! Door de brede vorm en lange, stevige haren van de blokwitter kun je verf goed gelijkmatig over het oppervlak verdelen terwijl je tegelijkertijd ook de structuur aan kan brengen. Met een blokkwast kan je verschillende patronen aanbrengen met structuurverf, denk aan strepen, vegen of kruislings. Er zijn ook specifieke producten ontwikkeld voor het aanbrengen van structuurverf, maar de blokkwast is zeker een hele goede optie!
Verven met een blokkwast
Met een blokkwast kan je eenvoudiger grote stukken schilderen en een dikkere laag aanbrengen. Dat maakt de kwast ook ideaal voor zuigende ondergronden die een dikke laag nodig hebben. Voor het schilderen met een blokkwast hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om goed voorbereid aan de slag te gaan:
- Doe voor het schilderen de verf en een verzetvaatje, verfbak (vooral handig in combinatie met inzetbakje) of een verfemmer.
- Reinig de te schilderen oppervlaktes goed om te voorkomen dat er stof, afval, spinnenwebben of ander vuil in de verf of kwast komt.
- Doop de kwast tot maximaal de helft van de haren in de verf. Zo voorkom je da de verf te hoog in de kwast gaat zitten, waar je het er weer lastig uit krijgt. Tevens voorkom je verspilling en druipen.
- Brenge de verf in lange, gelijkmatige en kruislingse halen aan voor de beste verdeling van de verf.
- Voor het aanbrengen van textuur of structuur, kan je de blokkwast in verschillende richtingen gebruiken.
Blokwitter reinigen
Het schoonmaken van een blokkwast is erg eenvoudig! Veel mensen spoelen de kwast uit met water en zetten hem daarna tijdelijk in een bakje met verf. Op zich niet slecht, maar voor de levensduur van de kwast kan het zeker beter! Bij Kitxpert adviseren we altijd een goede kwastenreiniger te gebruiken. Deze reiniger doe je in een blik of iets anders waar de kwast in past. Vervolgens verwijder je overtollig verf van de kwast (afvegen aan blik/spoelen), doe je de kwast erin en laat je de blokwitter enige tijd (circa 5 minuten is vaak voldoende) in de kwastenreiniger staan. Schud wat met de kwast in de reiniger om eventuele deeltjes eruit te halen. Haal de kwast uit de kwastenreiniger en spoel de kwast met lauwwarm water na. Knijp het water zoveel mogelijk uit de kwast en laat deze vervolgens drogen. Op deze manier kan je effectief de blokwitter reinigen en de levensduur van de kwast verlengen. Deze emthode werkt voor verf op zowel acryl- als alkydbasis.