Menu
EUR
I.v.m. de paasdagen is de fysieke winkel op vrijdag 29 Maart en Maandag 1 April gesloten en zijn we telefonisch en per mail niet bereikbaar, uiteraard kunt u wel gewoon blijven bestellen. Op 2 April staan we weer voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.
Siliconenkit verwijderen: Hoe doe ik dat?

Siliconenkit verwijderen: Hoe doe ik dat?

Door: Daan de klusser Reacties: 0

Siliconenkit verwijderen, hoe doe ik dat?

Herken je dit? Je bent nog wel tevreden met je badkamer of keuken, maar je stoort je wel aan de siliconen voegen die gaan schimmelen, verkleuren of, erger nog, los beginnen te laten? Geen nood… Je hoeft niet direct de hele badkamer of keuken te vervangen, het wordt alleen de hoogste tijd de siliconenkit te vervangen! Ondanks dat siliconenkit van goede kwaliteit is en een lange levensduur heeft, moet je de kitlaag af en toe vervangen. Het goede nieuws is dat siliconenkit ook zonder de hulp van een ervaren vakman verwijderd kan worden! Het minder goede nieuws is dat de siliconenkit in zijn geheel verwijderd moet worden en niet slechts het slechte deel. Als je resten van siliconenkit laat zitten is er kans op minder hechting, dus om een duurzame en waterdichte afdichting te creëren is het raadzaam altijd de oude siliconenkit volledig te verwijderen.

 

Wat heb ik nodig om siliconenkit te verwijderen?

Het is praktisch onmogelijk siliconenkit zonder hulpmiddelen te verwijderen. Je hebt voor het verwijderen van siliconenkit de juiste middelen nodig. Het maakt niet uit of je siliconenkit van tegels of siliconenkit van bijvoorbeeld glas haalt, het verwijderen van siliconenkit gaat allemaal op dezelfde wijze.

 

Voor het verwijderen van oude siliconenkit heb je een speciaal siliconenmesje (bijvoorbeeld het KitXpert 3in1 mes of een olfames) of een voegenschraper nodig. Een stanleymes of plamuurmes behoort ook tot de beste mogelijkheden om siliconenit te verwijderen. Een veel gebruikte techniek is een klein stukje siliconenkit loshalen met een afbreekmes en de siliconenkit vervolgens voorzichtig oprollen. Zo verwijder je in één keer een groter stuk siliconenkit. De kans is aanwezig dat er restjes siliconenkit achterblijven. De restjes siliconenkit kan je weghalen met een mini glasschaver of een glasschraper.

 

KitXpert 3in1 mes

Het KitXpert 3in1 mes is multifunctioneel:

  • Siliconentroffel met 5 verwisselbare pads met verschillende afmetingen
  • Een voegenschraper om voorwaarts én achterwaarts siliconenkit te verwijderen
  • Een reinigingsmes

 

Olfames Zwaar professioneel afbreekmes

Het olfames is een afbreekmes en is verkrijgbaar in verschillende modellen (variërend van 9mm tot 25mm). De afbreekmesjes zijn los bij te bestellen.

 

Glasschaver

Een glasschaver verwijdert snel en makkelijk de restanten van de siliconenkit en zorgt er voor dat er geen krassen komen in het oppervlak. De mesjes zijn te vervangen.

 

Glasschraper

Een glasschraper is ook een tool die ingezet kan worden bij het verwijderen van siliconenkit. Het voordeel van een glasschraper is dat de mesjes in de glasschraper makkelijk te vervangen zijn.

 

Indien er na het verwijderen van de siliconenkit met een mesje en/of glasschaver nog restjes siliconenkit achtergebleven zijn, wordt het gebruik van siliconenkit verwijderaar aangeraden. Geadviseerd wordt eerst een proefstukje te zetten om te bepalen of de siliconenkitverwijderaar wel geschikt is voor de ondergrond.

 

Soudal Sealant Siliconen Remover

Sealant Remover is een gebruiksklare en snelwerkende spray voor het verwijderen van uitgeharde oude siliconenresten op basis van terpenen. Het is snelwerkend en druipt niet.

 

Gebruiksaanwijzing:

  • De ondergrond moet droog zijn, de toepassing moet in droge weersomstandigheden gebeuren
  • De siliconen moet eerst zoveel mogelijk weggesneden worden met een siliconenmes of voegenschraper
  • Bus goed schudden en Sealant Remover aanbrengen op het te reinigen oppervlak.
  • Laat de Sealant Remover minstens 10 minuten inwerken
  • Verwijder het middel nadien met een spatel of een doek en controleer of alle siliconenkitresten weg zijn. Indien er nog siliconenkitresten over zijn, herhaal je de behandeling nogmaals
  • Vervolgens goed naspoelen met water-zeepoplossing om oppervlakteaantasting te voorkomen.

 

Nadat je de siliconenkit hebt verwijderd, kan je nog niet direct een nieuwe laag siliconenkit aanbrengen. De ondergrond zal eerst goed ontvet moeten worden. Dit kan je doen met een cleaner en een schone poetsdoek.

 

 

Soudal Cleaner & Degreaser

De Soudal Cleaner en Degreaser is een krachtige sneldrogende reiniger en ontvetter voor verschillende montagewerkzaamheden en dus ook ideaal om oppervlakken voor te bereiden voordat de nieuwe siliconenkit aangebracht wordt.

 

Eigenschappen:

  • Reinigt en ontvet
  • Laat geen residu achter
  • Sneldrogend
  • Spuitbus onder een hoek van 360° te gebruiken

 

Gebruiksaanwijzing:

  • Spuitbus goed schudden voor gebruik
  • Inspuiten op ca. 20 cm afstand
  • Aanbrengen in de gewenste hoeveelheid
  • Na het aanbrengen het oppervlak droogwrijven met een schone doek, steeds in dezelfde richting
  • LET OP: het is altijd verstandig vooraf een proef op te zetten i.v.m. mogelijke aantasting van het oppervlak.

 

Zwaluw Den Braven Cleaner

Zwaluw Den Braven Cleaner is een ontvettings- en reinigingsmiddel voor niet-poreuze ondergronden

 

Otto Cleaner T

De Otto Cleaner T is een standaard reiniger voor glas, metalen en sommige kunststoffen zoals PVC en polyester. Deze reiniger is speciaal voor lijmen en afdichtingskitten (waaronder siliconenkit) om in combinatie met deze een optimale hechting te garanderen.

 

Eigenschappen:

  • Oplosmiddelhoudend
  • Zeer goede reinigende en ontvettende werking
  • Droogt snel
  • Bevat geen tolueen

 

Gebruiksaanwijzing:

  • Eventuele resten van de siliconenkit voor de reiniging volledig verwijderen
  • De hechtingsvlakken zo voorbereiden dat ze draagkrachtig zijn (bijvoorbeeld door oxidatielagen zoals roest) te verwijderen
  • De ondergronden met een schone doek, bevochtigd met Cleaner T, met voldoende druk behandelen om een optimaal reinigingseffect te bereiken. In het geval van zeer vuile ondergronden de werkwijzen herhalen en aansluitend onmiddellijk met een schone, droge doek nawrijven.
  • LET OP: het is altijd verstandig vooraf een proef op te zetten i.v.m. mogelijke aantasting van het oppervlak.

 

Afsluitend geef ik je graag nog de volgende tips:

  • Haal alle benodigdheden vooraf in huis, dit voorkomt onnodig oponthoud
  • Vergeet
  • Werk nauwkeurig, het weghalen van siliconenkit is niet het leukste werk, maar als je het overhaast, is de kans groot dat je schade aanbrengt aan het oppervlak

 

Veel succes met de klus! Het goede nieuws is dat je hierna weer mag starten met het opnieuw kitten van het oppervlak! Ga jij je badkamer kitten? Lees dan DEZE blog over welke kit je het beste kan gebruiken.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta
€
Mijn account
Wachtwoord vergeten?
Recent toegevoegd
Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »