Menu
EUR
Hoe kit ik mijn kozijnen / glas af? Hier moet je op letten!

Hoe kit ik mijn kozijnen / glas af? Hier moet je op letten!

Door: Mischa, professioneel kitconsultant Reacties: 0

Hoe moet ik kozijnen afkitten?

Een mooi afgekit kozijn ziet er natuurlijk strak en netjes uit, maar het juist afkitten van kozijnen heeft ook andere voordelen. Als je kozijnen gaat kitten zorg je er namelijk voor dat er geen vocht binnendringt. Verder bespaar je energiekosten door een verbeterde isolatie, voorkom je schade aan het raam en ziet het er erg netjes uit.

Het is wel belangrijk dat het afkitten van kozijnen zorgvuldig en netjes gedaan wordt. Slecht kitwerk kan er namelijk voor zorgen dat koude wind door het kozijn komt of dat het hout in het kozijn gaat rotten. Om deze nare situaties te voorkomen lees je hier hoe je kozijnen zorgvuldig en netjes kan afkitten!

Wat heb ik nodig om kozijnen af te kitten?

Voor elke klus is voorbereiding het halve werk! Hieronder een lijst met de benodigdheden om kozijnen af te kitten:

Hoe moet je een kozijn afkitten?

Stap 1: Voegen reinigen

Het reinigen van de voegen is belangrijk, omdat kit de beste hechting heeft op vuil- en vetvrije oppervlakken. 

Bij een acrylaatkit

Als je een acrylaatkit gaat gebruiken is het meestal niet noodzakelijk om te reinigen met een cleaner. De ondergrond schoonmaken met een handstoffer is meer dan voldoende!

Bij een siliconenkit 

Als je een siliconenkit gaat gebruiken is het juist wel raadzaam om ondergronden te reinigen met een cleaner. Pak een pluisvrij doek en breng de cleaner hier op aan. Reinig met het doek de ondergrond en wacht vervolgens een paar minuten totdat de cleaner is opgedroogd. Let er wel op dat het merk van zowel de cleaner als de kit hetzelfde moeten zijn! Dit geeft het beste resultaat. 

Bij een polymeer glaskit

Het reinigen bij een polymeer glaskit is hetzelfde als bij een siliconenkit. Gebruik ook hier een pluisvrij doek en een cleaner en volg dezelfde stappen als bij een siliconenkit. 

Stap 2: Primer aanbrengen

Een primer is cruciaal bij het afkitten van kozijnen. Zo zorgt een primer voor een veel betere hechting en duurzame verbinding van kit op ondergrond. Er zijn veel soorten primers verkrijgbaar voor verschillende situaties. Poreuze ondergronden hebben bijvoorbeeld een andere primer nodig dan gladdere ondergronden. Hoogwaardige primers vind je op KitXpert. Kijk gerust welke primer geschikt is voor jouw ondergrond! Bij een acrylaatkit heb je vaak geen primer nodig. 

Stap 3: Kit openen

Het openen en precies en op maat snijden van kittuiten is erg belangrijk voor het zo soepel mogelijk zetten van een kitvoeg. Dit doe je met een handig kokermes. Met een kokermes snijd je je tenslotte niet in je vingers en werk je dus veiliger dan met een normaal mes.

Stap 4: Kitspuit voorbereiden

Vervolgens pak je de kitspuit en trek je de haak naar achter. Leg de kitkoker in de kitspuit en duw de haak weer terug totdat de kitkoker stevig in de kitspuit zit. Als je de kitspuit even weglegt, houd er dan rekening mee dat er mogelijk nog wat kit uit kan komen. Door hem vrij te zetten met de hendel achterop de kitspuit komt er geen meer uit. Heb je nog geen kitspuit? Kijk dan op KitXpert voor hoogwaardige kitspuiten!

Stap 5: Kit aanbrengen

Welke kit heb ik nodig? Is er verschil tussen een kozijn afkitten binnen en een kozijn afkitten buiten? Dit is waarschijnlijk het eerste wat je je afvraagt. Je hoeft jezelf maar één vraag te stellen: ben ik van plan de kit ooit te overschilderen? 

Indien ja: zoals bij een kozijn van hout of een muur van beton die je wil verven - dan heb je een glaskit op basis van ms polymeer nodig. Glaskit of beglazingskit wordt sterk aangeraden voor kozijnen, omdat glaskit kieren en gaten dicht, waardoor er geen tocht en vocht in huis komt. Ook is glaskit weer- en UV-bestendig. 

Voordat je de naden tussen de muur en het glas/kozijn gaat afkitten is het raadzaam om afplaktape te gebruiken op de ondergronden waar geen kit op mag komen. Afplaktape vangt overtollig kit op en zorgt tevens voor strakke kitranden. Breng de kit vervolgens aan in de naden tussen de muur en het glas/kozijn

Indien nee: zoals bij ondergronden van kunststof - dan heb je een siliconenkit nodig. De Ottoseal S125 is een voorbeeld van een uitstekende siliconenkit.  

Heb je gemorst met kit? Maak niet-uitgeharde kitresten op je handen, ondergrond en gereedschap eenvoudig schoon met de Zwaluw Cleaning Wipes

Stap 6: Kit afstrijken 

Afstrijken acrylaatkit

Afstrijken van acrylaatkit is letterlijk nattevingerwerk! Je gebruikt eenvoudig een natte vinger om acrylaatkit af te strijken. Zet ligt druk op de kit als je dit doet. Gebruik verder ook niet te veel water, want acrylaatkit lost hier al erg snel in op. 

Afstrijken siliconenkit en glaskit

Afstrijken van siliconenkit en glaskit gaat iets anders dan bij acrylaatkit. Ten eerste moet je er voor zorgen dat je handen en het gereedschap genoeg afwerkzeep bevat. Daarna gebruik je je handen om de kit van de spatel te halen. Omdat je handen nat zijn blijft de kit niet plakken. Maak de kitresten klein en leg deze in het bakje met water, zodat je het later makkelijk kan weggooien. Ook valt de hoeveelheid kitresten dan mee. Strijk de kit daarna voorzichtig glad met je vinger (met afwerkzeep). Met een professionele afwerkspatel kan je gelijkmatiger druk uitoefenen met een strakker eindresultaat als gevolg!

Kozijn afkitten tips en tricks

Voor het afkitten van kozijnen wil ik je graag nog het volgende meegeven:

  • Wees goed voorbereid. Haal alle benodigdheden al in huis voordat je begint met je klus. Een goede voorbereiding is het halve werk!
  • Werk netjes en niet gehaast. Dit geeft het beste eindresultaat. 
  • Kit hecht niet op vochtige ondergronden. Ga dus niet kitten als er regenbuien op komst zijn. 
  • Kies voor een kit die dezelfde kleur heeft als de voegen van je kozijn, zo krijg je een mooie overgang in kleur.
  • Een geopende koker is prima te gebruiken voor later gebruik. 
  • Schakel bij twijfel de hulp in van een professional. Wij zitten voor je klaar!

Hopelijk heb je iets aan dit blog gehad. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar het eindresultaat! Wil je meer blogs lezen in ons bouwblog? Lees hier hoe je siliconenkit moet verwijderen en meer!

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?
Recent toegevoegd
Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »