Wat is purschuim en waar gebruik je het voor?

Wat is purschuim en waar gebruik je het voor?

Purschuim een veelzijdig gebruikt middel dat je in elke woning tegenkomt. Het wordt al vele jaren in de bouw gebruikt en wordt daarom ook wel bouwschuim genoemd. Purschuim komt in veel verschillende soorten en wordt gebruikt om naden te dichten, woningen te isoleren, als brandwerende afdichting en nog veel meer.

De bussen met purschuim zijn te koop als één componenten schuim en twee componenten schuim. Één componenten purschuim zit voorgemengd in een bus en reageert met vocht uit de lucht en ondergrond. Dit zorgt ervoor dat het één componenten purschuim minder snel uithard dan twee componenten purschuim. 

Bij twee componenten purschuim is er een verharder toegevoegd aan de bus, deze twee componenten reageren met elkaar in het spuitpistool wanneer er lucht bijkomt. De verharder in de bus zorgt ervoor dat het purschuim in zijn geheel sneller uithard. 

Nadat het purschuim is uitgehard komt er een isolerende laag overheen en kan het worden bewerkt.

Welk purschuim moet je gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten purschuim/bouwschuim beschikbaar, het is dan ook niet altijd duidelijk wanneer je welk purschuim moet gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten purschuim en bij welke toepassing je het kan gebruiken.

Handschuim en Pistoolschuim

Als eerste is er een onderscheid tussen hand- en pistoolschuim. Zoals de naam het al doet vermoeden wordt pistoolschuim aangebracht aan de hand van een purpistool. Het handschuim kan worden aangebracht door het meegeleverde spuitstuk. Deze draai je simpelweg op de bus purschuim waarna die klaar is voor gebruik.

Normaal purschuim

Normaal purschuim is de meest gebruikte vorm purschuim. Dit purschuim is uitermate geschikt voor het vullen van naden en gaten in binnenruimtes waar relatief weinig temperatuurschommelingen plaatsvinden. Wordt het purschuim gebruikt op een plek waar veel temperatuurschommelingen plaatsvinden, dan zal het purschuim uiteindelijk gaan scheuren. Ben je op zoek naar een goede bus purschuim voor het dichten van een paar naden? De Illbruck FM310 purschuim is perfect voor het dichten van openingen in binnenruimtes!

Flexibel purschuim

Flexibel purschuim wordt steeds gangbaarder. Het grote voordeel van flex-pur ten opzichte van normaal purschuim is de blijvende elasticiteit. Dit maakt het flexibele purschuim ideaal voor het gebruik in ruimtes met hoge temperatuurverschillen. Naast de uitstekende flexibiliteit beschikt het flexibel purschuim ook over een goede akoestische- en thermische isolatie en luchtdichtheid. Het flexibele purschuim zoals de Wikropur is uitermate geschikt voor het monteren van ramen en deuren, opvullen van holle ruimtes, aanbrengen van een geluiddempende laag en het optimaliseren van isolatie.

Isolatieschuim

Een andere variant van purschuim is het isolatieschuim. Isolerend purschuim is een goede oplossing voor het isoleren van moeilijk bereikbare plaatsen waar het gebruik van traditionele isolatiematerialen lastiger is. Het spuitbaar isolatieschuim van Soudal beschikt over een hoge thermische isolatie en geleidbaarheid, wat het uitermate geschikt maakt voor het afdichten en isoleren van lateien, muren, plafonds, kelders, garages en constructiedelen!

PU-Lijm

Pu lijm is een sterke en duurzame lijm die perfect is voor het verlijmen van verschillende materialen op diverse ondergronden. Binnen de PU-lijmen zijn er diverse soorten die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Hieronder vind je een klein overzicht van de meest gangbare PU lijmen.

PU Stone Adhesive steenlijm

De PU Stone Adhesive van Zwaluw den Braven is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van betonsteen en natuursteen in de tuin, en voor het verlijmen van niet-dragende muren van gips, beton, cellenbeton- en kalksteenblokken. De sterke verbinding in combinatie met de korte droogtijd zorgt ervoor dat de PU Stone Adhesive steenlijm perfect is voor het versneld uitvoeren van een klus.

Hout- en steenlijm

Een andere vorm van PU-lijm is hout- en steenlijm. Deze PU lijm is breed inzetbaar en verlijmt de meest uiteenlopende bouwmaterialen zoals beton, gips, steen en hout. De hout- en steenlijm is zowel binnen als buiten te gebruiken en zorgt voor een krachtige verlijming van de materialen. Zoek je PU-lijm die geschikt is voor dragende wanden? Dan is de Illbruck PU700 hout- en steenlijm geschikt voor jou! De Illbruck PU700 is namelijk KOMO gecertificeerd wat inhoud dat het gebruikt mag worden voor dragende wanden.

Isolatielijm

Een veelvoorkomend soort PU-lijm, zoals de Illbruck PU010, is isolatielijm die speciaal ontwikkeld is voor het verlijmen van verschillende soorten isolatie als akoestische panelen, buitengevelisolatie, dakisolatie en vergelijkbare plaatmaterialen. Naast dat het lijmschuim zorgt voor een extreem sterke verbinding draagt het ook positief bij aan de isolatiewaarde.

Brandwerend purschuim

Voor het dichten van naden, voegen en aansluitingen kan je ervoor kiezen om brandwerend purschuim te gebruiken. De voordelen hiervan zijn dat de rook en het vuur zich minder snel verspreiden waardoor mensen meer tijd krijgen om het gebouw te verlaten, en de brandweer meer tijd heeft om te reageren. Neem bijvoorbeeld de Nullifire FF197, dit brandwerende purschuim is rook- en luchtdicht en volgens de Europese norm EN 1366-4 tot 240 minuten brandwerend.

Hoe gebruik je purschuim?

Bij het aanbrengen van purschuim wil je natuurlijk dat het er netjes uitziet. Hieronder vind je een stappenplan hoe je purschuim het beste kan aanbrengen voor het mooiste en beste resultaat.

Stap 1: Reinigen ondergrond

Voor het aanbrengen van purschuim is het verstandig om eerst de ondergrond schoon te maken. Vervolgens is het afhankelijk van het type purschuim of je de ondergrond moet bevochtigen of niet. Als je gebruik maakt van twee componenten purschuim dan is het niet nodig om de ondergrond te bevochtigen. Gebruik je echter één componenten purschuim dan raden we je aan om de ondergrond te bevochten. Één component purschuim hecht namelijk beter aan een vochtige ondergrond en heeft water nodig voor het uitharden.

Stap 2: Schudden

We adviseren de bus met purschuim voor gebruik gedurende 20 seconden goed te schudden. Dit zorgt ervoor dat de componenten in de bus goed gemengd worden. Als je niet genoeg schudt krijg je purschuim met slechte schuimeigenschappen, een ruwe structuur en minder schuimvolume.

Stap 3: Monteren

Plaats vervolgens de bus met purschuim in het purpistool of draai de adapter met het slangetje op de bus met purschuim. Het purschuim is nu klaar voor gebruik!

Stap 4: Aanbrengen

Je kunt nu de opening gaan vullen met purschuim. Houd de bus ondersteboven en vul de opening. Maak je gebruik van pistoolschuim, vul dan de opening voor ongeveer 65% met purschuim. Maak je gebruik van handschuim, vul dan de opening voor ongeveer 40%. Bij openingen groter dan 30mm en dieper dan 70mm raden we aan om het purschuim in meerdere lagen aan te brengen, met tussenpozen van 1 à 2 uur. Na het uitharden van het purschuim kan het overtollige purschuim worden weggesneden met een mes of ander gereedschap.

Stap 5: Schoonmaken

Na het gebruik van het pistool is het belangrijk dat die goed wordt schoongemaakt. Dit kan worden gedaan met de AA290 pistoolreiniger. De AA290 pistoolreiniger is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van niet-uitgehard purschuim. De pistoolreiniger kan zowel worden gebruikt voor het inwendig en uitwendig reinigen van het purpistool. Voor het veilig gebruiken van de AA290 pistoolreiniger adviseren we persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken. Na het inspuiten van de buitenkant van het pur pistool kan het pistool verder schoongemaakt worden met de AA292 Reinigingsdoekjes.

Hoe verwijder je purschuim?

Tijdens het aanbrengen van purschuim kan het weleens voorkomen dat er ergens purschuim terecht komt waar je het niet wil hebben. Met de Universal PU cleaner van Zwaluw Den Braven is het gemakkelijk om niet-uitgehard purschuim te verwijderen. Voor het veilig gebruiken van de Universal PU cleaner adviseren we persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, te gebruiken. Heb je purschuim op je hand of arm gekregen? Dan raden we aan om dit te verwijderen met aceton, bijvoorbeeld nagellak remover.

Is het purschuim al uitgehard dan kan je dit eenvoudig verwijderen met een mes of schuurmachine.

Hoe bewaar je purschuim?

Ben je klaar met het spuiten van purschuim maar is de bus nog niet leeg? Als je gebruik maakt van een purpistool kan je het beste, na het reinigen van het purpistool, de bus weer terugplaatsen in het pistool. Op deze manier kan er geen lucht bij het ventiel komen wat uitdroging voorkomt. Op deze manier kan de bus met purschuim enkele weken worden bewaard. Vergeet niet voor het terugplaatsten van de bus purschuim de schroefknop op het purpistool dicht te draaien! Dit voorkomt verstoppingen.

Maak je gebruik van handschuim? Dan is het handig om het slangetje en het spuitstuk met een beetje PU Cleaner schoon te maken voordat je de bus wegzet. Dit voorkomt dat het slangetje en het spuitstuk verstopt raken. Zorg dat je bus rechtop op een koele en donkere plek bewaard.

We hopen dat je wat aan deze blog hebt gehad. Heb je toch nog wat vragen over een soort purschuim of het gebruik ervan? Dan kan je altijd contact opnemen met onze experts en dan helpen we je graag verder. Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Kijk dan hier verder!