Lijmen van keramiek, hoe doe je dat?

Wat is keramiek eigenlijk?

Keramiek is eigenlijk niks anders dan een verzamelnaam die verwijst naar dingen die zijn gemaakt van gebakken klei. Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige koffiemok tot bijvoorbeeld de tegels in de badkamer.

Welke lijm heb je nodig voor het lijmen van Keramiek? 

Er zijn een aantal verschillende soorten lijm om keramiek te verlijmen, maar voor huis, tuin en keuken klussen wordt vaak een cyanoacrylaatlijm, oftewel secondelijm gebruikt. Zolang de gebroken delen nog mooi op elkaar aansluiten is dit klusje een fluitje van een cent. Bij het kiezen van een secondelijm is het van belang om te kijken naar de eigenschappen die jij zoekt voor je klus. Wanneer je bijvoorbeeld je koffiemok wilt repareren is het handig als de door jouw gekozen lijm wel waterbestendig is zodat je je mok wel in de vaatwasser kunt zetten. In ons assortiment secondelijmen is er altijd wel een lijm die aan jouw wensen voldoet.

Stappenplan voor het lijmen van Keramiek

Stap 1Zorg dat de te lijmen stukken droog, schoon en vet en vuil vrij zijn. Gebruik hiervoor eventueel een cleaner.

Stap 2: Breng de seconde lijm aan op één kant van de te lijmen delen.

Stap 3Druk de te lijmen delen tegen elkaar, en houdt dit een aantal seconden vol.

Stap 4: Verwijder nu snel de overtollige lijm. Dit kan soms lastig zijn, maar er zijn een aantal dingen die je kunt proberen:

Aceton of nagellakremover:

    • Aceton kan effectief zijn bij het oplossen van secondelijm. Dompel een doek, wattenstaafje of wattenbolletje in aceton of nagellakremover en dep het voorzichtig op de overtollige lijm. Laat het even inwerken en probeer dan voorzichtig de lijm weg te vegen.
  1. Warm water en zeep:
    • Week het gelijmde gebied in warm zeepachtig water. Het warme water kan helpen om de lijm te verzachten. Gebruik vervolgens een zachte doek of spons om voorzichtig de lijm weg te vegen.
  2. Olijfolie of plantaardige olie:
    • Breng olijfolie of plantaardige olie aan op de overtollige lijm en laat het enige tijd inwerken. Gebruik daarna een zachte doek om voorzichtig de lijm weg te vegen.
  3. Schuurpapier of een vijl:
    • Als het oppervlak het toelaat, kun je voorzichtig schuurpapier of een fijne vijl gebruiken om de overtollige lijm weg te schuren. Wees voorzichtig om het materiaal niet te beschadigen.
  4. Commerciële lijmverwijderaars:
    • Er zijn speciale lijmverwijderaars op de markt die ontworpen zijn om diverse soorten lijm, inclusief secondelijm, te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking en test het product eerst op een klein deel van het oppervlak.
  5. Citroensap:
    • Citroensap kan ook helpen om secondelijm te verzachten. Breng citroensap aan op de lijm en laat het enige tijd inwerken. Gebruik vervolgens een zachte doek om de lijm weg te vegen.

Let op: Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en het oppervlak niet te beschadigen bij het verwijderen van de lijm. Test altijd eerst een kleine, onopvallende plek om er zeker van te zijn dat de gekozen methode geen schade veroorzaakt.