Hoe moet je een raam afkitten? Glas kitten op de juiste manier
Het afkitten van een raam is erg belangrijk, niet alleen vanwege de nette afwerking, maar ook om vocht en tocht uit je kozijn te houden. In deze blog behandelen we de vraag hoe je een raam moet afkitten. We gaan er hierbij van uit dat het raam al op zijn plek zit en je dus niet meer aan slag hoeft met het plaatsen van beglazingsband en blokjes. Dus eigenlijk puur het afkitten van ramen. Mocht je dus een nieuw gezet raam hebben die niet is gekit of je hebt een bestaand raam, maar de kitvoeg is er slecht aan toe, lees dan verder.
Waarom moet je een raam afkitten?
Het afkitten van ramen heeft niet alleen functionele redenen, maar ook zeker esthetische. Een slecht gekit raam waarbij het lijkt alsof de kit er in gegooid is in plaats strak gekit haalt het aanzicht van je hele woning naar beneden. De functionele reden ligt natuurlijk voor de hand en dat is dat je ramen wind en waterdicht worden gemaakt. Zo gaat je kozijn langer mee en is alles beter geïsoleerd.
Waarom je een raam ook aan de binnenkant moet afkitten
Je zou denken: ik heb aan de buitenkant het raam afgekit, dus het zou zo goed moeten wezen. Dat is dus een hele foute aanname.
Voor het afkitten aan de binnenkant bestaan verschillende redenen. Door het afkitten van de binnenzijde van je raam zorg je voor een betere isolatie en luchtdichtheid. Tevens zorgt het ervoor dat wanneer je de ramen gaat schoonmaken het water niet tussen je raam en kozijn loopt, waar je schimmelvorming en houtrot van kunt krijgen. Bovendien voorkomt het dat stof, insecten en ander ongedierte via kleine kieren naar binnen kunnen kruipen.
Welke kit heb je nodig voor een raam?
Voordat je aan de slag kunt gaan, zul je eerst een keuze moeten gaan maken welke kit je wil gaan gebruiken om je raam netjes af te kitten. Je kit moet voldoen aan de juiste certificering CE-EN 15651-G en NEN 3576/NPR 3577. Nu voldoen al gelukkig onze beglazingskitten tegenwoordig aan deze norm, dus de eerste horde is met succes genomen.
In Nederland worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland de kitvoegen met het kozijn mee geschilderd, dus de kit moet eek nog eens goed overschilderbaar zijn. De nieuwste generatie beglazingskit heeft hier geen enkel probleem mee. In een recent verleden werd er veelvuldig gebruik gemaakt van “droog afmesbare beglazingskitten”. Het grote probleem bij deze kitten is dat ze beperkt overschilderbaar zijn.
LET OP: deze zijn nog steeds te koop, maar we raden ze ten zeerste af.
Dus in kort: Wanneer je een beglazingskit zoekt voor het afkitten van je raam, kijk dan of deze op hybride basis zijn. Dan kan je de kit dus goed overschilderen.
De meest verkochte bij KitXpert vind je hieronder!
Soudal
Soudaseal Glass & Paint 290ml
4,29
Zwaluw Den Braven
Hybriseal 2PS 290ml
4,35
Bloem Sealants
MSP Oneseal 290ml
4,99
Connect Products
Seal-it 325 Pro-Paint 290ml
3,94
Deze 3 beglazingskitten zijn uitstekend geschikt voor het afkitten van ramen en allemaal voorzien van het KOMO kwaliteitskeurmerk.
Stappenplan voor het afkitten van een raam
Benodigdheden:
- Beglazingskit
- Kitpistool
- Afmesspray
- Cleaner
- Afwerkhoutje / afmesrubber
- Eventueel schilderstape
- Schone pluisvrije doek
- Afbreekmes
- Tuitensnijder
Stap 1: Ondergrond reinigen
Wanneer je een bestaande kitvoeg wilt vervangen omdat het er vies uitziet of omdat de voeg erg slecht is, is het erg belangrijk om zo veel mogelijk van de kit weg te snijden. Gebruik hiervoor een scherp stanleymes. Snijd zoveel mogelijk kit weg voor een optimale hechting van je nieuwe kitvoeg. Om een goede hechting te krijgen is het van belang de ondergrond vet en vuil vrij te maken. Dit doe je met een Cleaner en pluisvrije doek. Breng de cleaner aan op de pluisvrije doek en reinig de ondergrond waarop je kit gaat aanbrengen.
Stap 2: Schilderstape aanbrengen
Wanneer je schildertape aanbrengt kun je de afmetingen van de voeg zelf bepalen en het helpt je een strakke kitvoeg te maken. Bijkomend voordeel is dat je geen kit krijgt op plekken waar je het niet wilt hebben. Pak een goede afplaktape en plak deze vervolgens langs de kitvoeg. Deze kan je na het kitten weer verwijderen voor een extra strakke lijn. Voor pas geschilderde ondergronden kan je beter een paarse schilderstape pakken, die plakt wat minder sterk zodat je de verflaag er niet aftrekt bij het verwijderen van de tape.
Stap 3: Kitpistool en koker klaarmaken
Eindelijk is het zo ver! We gaan de kit aanbrengen. Het makkelijkst is om de koker open te snijden voordat je de koker in het kitpistool doet. We raden hiervoor de tuiensnijder aan omdat het in de eerste plaats veiliger is dan met een mesje en je hiermee zowel de koker kunt openen als de tuit bijsnijden naar de gewenste maat en daarnaast ook een stuk makkelijker is. Wanneer je de tuit gaat bijsnijden naar de breedte van de voeg, doe dit dan in een hoek van 45graden..
Stap 4: Kit aanbrengen
Na de koker in het pistool gedaan te hebben en de kittuit op de juiste maat te hebben gesneden, adviseren we om het eerste beetje kit dat uit de koker komt weg te gooien. Houdt het pistool onder een hoek van 45 graden en knijp de kit gelijkmatig in de voeg. Werk hierbij altijd naar je toe in plaats van je af. Dit werkt prettiger en preciezer. Zorg ervoor dat je de hele voeg goed vult met de kit zodat er geen openingen blijven waar eventueel weer condens/water in kan lopen.
Stap 5: Kit afwerken
Nu de voeg goed gevuld is met beglazingskit, is het tijd om de voeg strak af te gaan werken zodat jij jouw raam netjes afgekit hebt.
Daarvoor hebben we afmesspray en een afwerkhoutje/afmesrubber nodig. De afmesspray is speciaal ontwikkeld voor het afwerken van kitvoegen. Een veel gehoord argument is dat je geen afesspray nodig hebt omdat je net zo goed een beetje water met afwasmiddel kunt gebruiken. Dit raden we zeker af omdat er in wasmiddel allerlei toevoegingen zitten die je niet wilt. Denk daarbij bijvoorbeeld alleen al eens aan de kleur van afwasmiddel. Afmesspray is transparant van kleur en neutraal om te voorkomen dat je kit verkleurd. Bij het afwerken van hybride beglazingskit heb je altijd een afmesspray nodig omdat deze kitsoort erg plakt. Wees niet zuinig met je afmesspray en spuit je kitvoeg en je afwerkmaterialen royaal in met de vloeistof. Haal nu de overtollige kit weg door met het houtje of rubber langs de kitvoeg te strijken. Mocht er tijdens het afwerken teveel materiaal aan je afwerkhoutje /rubber blijven zitten, verwijder dit dan tussentijds. Wanneer de voeg is afgestreken spuit je je vingers ook in met de afmesspray en ga je met de vingers nogmaals over je kitvoeg om er zeker van te zijn dat de kit goed is aangedrukt. Doe dit met beleid en een gelijkmatige druk zodat je de kit niet uit de voeg drukt.
Stap 6: Schilderstape verwijderen
Na het kitten gaan we de schilderstape verwijderen. Wacht hier niet mee tot de kit gaat drogen, maar doe het gelijk wanneer je tevreden bent met het resultaat. Als het goed is gegaan heb je nu een kitvoeg waar je trots op kunt zijn! Eventuele kitresten die per ongeluk op plaatsen is gekomen waar je het niet wilt hebben kun je verwijderen met een glaschraper en cleaning wipes. Deze wipes zijn super handig om je handen en gereedschap na de klus schoon te maken.
Stap 7: Schoonmaken
De laatste maar o zo belangrijke stap is om je ramen, zodra de kit uitgehard is te gaan schoonmaken. Wanneer je dit niet doet zul je absoluut problemen krijgen met je schilderwerk! Wanneer je het schoonmaken niet secuur doet of zelfs overslaat, bestaat er een kans dat wanneer de zon op je ramen komt, je de strepen van de afmesspray niet meer kunt verwijderen. Sla deze stap dus niet over! Een veelgebruikt hulpmiddel voor het netjes schoonmaken van glas en materialen is een professionele schuimreiniger.