Een chemisch anker, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat zijn chemische ankers en waar gebruik je ze voor? Dit zijn vragen die veel gesteld worden wanneer de term ‘chemisch anker’ valt. Wees niet getreurd, in deze uitgebreide blog lees je alles over chemische ankers en het gebruik er van.
Wat is een chemisch anker?
Een chemisch anker is een pasta dat bestaat uit 2 componenten; een hars (A-component) en een verharder (B-component). Deze twee componenten worden met elkaar vermengd totdat een homogene pasta ontstaat. Nadat de 2 componenten met elkaar zijn vermengd ontstaat er een chemische reactie die ervoor zorgt dat er een uiterst sterke verbinding ontstaat. Deze pasta wordt vervolgens in een boorgat geïnjecteerd.
Waar gebruik je chemische ankers voor?
Een chemisch anker gebruik je wanneer iets écht vast moet zitten en je zeker wilt weten dat de bevestiging niet van zijn plaats komt. Chemische ankers worden zowel door de doe-het-zelver als de professional gebruikt. Hieronder lees je enkele voorbeelden waarbij chemische ankers veel worden gebruikt
- Het bevestigen van draadstangen in betonnen constructies
- Het bevestigen van tv’s en trapleuningen
- Het monteren van boilers, wastafels en andere zware belastingen
- Constructie van dragende structuren
Hoe gebruik je een chemisch anker?
Het gebruik van chemische ankers klinkt misschien heel eng, maar dat is alles behalve waar. Hier lees je stap voor stap hoe je een chemisch anker gebruikt.
Stap 1: Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk; haal daarom alle benodigdheden op tijd in huis. Wij hebben vast een boodschappenlijstje voor je gemaakt zodat je morgen al aan de slag kunt!
Kitpistool zware kwaliteit
14,95
Zwaluw Den Braven
Mengtuit 2 componenten per stuk
1,19
Anza
Anza Schildersstoffer Biggetje Zwart Haar
7,45
Verder is het nog belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Een chemisch anker is namelijk (zoals de naam al doet vermoeden) erg chemisch, daarom moet je contact met de huid ten alle tijden voorkomen. Draag bij het verwerken van chemisch anker altijd veiligheidshandschoenen en zorg ervoor dat je ruimte goed geventileerd is.
Stap 2: Kies het juiste chemisch anker voor jouw klus
Voordat je kunt beginnen met het gebruiken van chemische ankers is het natuurlijk belangrijk dat je het juiste chemisch anker voor jouw klus kiest. Er zijn verschillende factoren die meespelen tijdens de keuze voor het meest geschikte chemisch anker, zoals het type bouwmateriaal en de belastingseisen. Er is een breed scala aan chemische ankers beschikbaar waardoor je soms door de bomen het bos niet meer zit. Om jou te helpen met het kiezen van het juiste chemisch ankers zijn de verschillende types chemisch anker onderverdeeld in 3 categorieën; chemische ankers op polyesterbasis, chemische ankers op vinylesterbasis en chemische ankers op epoxybasis.
Chemische ankers op polyesterbasis
Chemische ankers op polyesterbasis worden veelal gebruikt voor licht- of middelzware bevestigingen. Bovendien kennen chemische ankers op polyesterbasis een goede chemische bestendigheid tegen water en milde chemicaliën.
Chemische ankers op vinylesterbasis
Heb je een klus waarbij je lichte tot middelzware bevestigingen moet bevestigen? Kies dan voor chemische ankers op vinylesterbasis. Dit type chemisch anker kent nog betere kwaliteiten dan chemische ankers op vinylesterbasis. Zo zijn ze doorgaans beter bestand tegen chemicalieën en hebben ze een nog hogere buig- en trekstekte.
Chemische ankers op epoxybasis
Tot slot zijn er nog chemische ankers op epoxybasis. Je kiest voor chemische ankers op epoxybasis bij extreem zware belastingen. Dit type chemisch anker kent een uitstekende chemische en thermische weerstand en veel gebruikt voor constructies die te maken hebben met zware trillingen of temperatuurverschillen.
Stap 3: Een gat boren
De volgende stap is het boren van een gat in de constructie waarin u het chemisch anker wilt plaatsen. Belangrijk hierbij is dat de ondergrond niet vochtig is, dit zal de kracht van het chemisch anker aanzienlijk verminderen. Bovendien is het belangrijk dat het boorgat niet volledig glad is; het chemisch anker heeft namelijk een ruwe ondergrond nodig om zich aan te hechten. Vervolgens is het belangrijk om achtergebleven resten stof te verwijderen uit het boorgat.
Chemische ankers bevestigen in holle stenen
Heb je te maken met holle stenen, zoals baksteen of holle betonblokken? Maak dan gebruik van een zeefhuls. Dit is noodzakelijk omdat het chemisch anker anders wegdruipt tussen de holle ruimtes van de stenen. Hierdoor krijg je een veel minder goede hechting, maar niet getreurd; je hoeft de zeefhuls alleen maar in het boorgat te plaatsen en je kunt weer verder waar je gebleven was!
Stap 4: Het prepareren van het chemisch anker
Nu alle voorbereidingen zijn getroffen kun je beginnen met het gebruiken van het chemisch anker. Draai de 2-componetenten mengtuit nu op de koker en spuit de componenten op een stuk karton tot er een egale, homogene massa vormt. Je bent nu klaar om het chemische anker te verwerken.
Stap 5: Vullen maar!
Spuit het chemische anker nu in het boorgat, begin onderin en vul van onderen naar boven. Vul het boorgat altijd met een licht draaiende beweging om zo eventuele restanten stof of gruis alsnog mee te nemen. We adviseren om het boorgat voor ongeveer 2/3e te vullen met het chemische anker. Draai nu het draadstaal met een draaiende beweging in het chemische anker. Afhankelijk van de uithardingstijd (die te vinden is in de technische fiche van het desbetreffende product) kun je nog kleine aanpassingen doen. Onder normale temperatuur- en omgevingsomstandigheden (23 °C en een luchtvochtigheid van 50%), ligt de droogtijd van de meeste chemische ankers meestal tussen de 1 en 2 uur. In situaties waar de temperatuur onder het vriespunt ligt (0 °C) en de ondergrond vochtig is, kan het echter tot wel 48 uur duren voordat de chemische ankers volledig zijn uitgehard en veilig kunnen worden belast.
Stap 6: Vertrouwen is goed, controleren is beter
Voordat je het chemisch anker kunt gaan belasten is het belangrijk dat je de hechting goed controleert. Doe dit nadat het chemisch anker volledig is uitgehard, test of het chemisch anker stevig op zijn plaats blijft zitten. Als het chemisch anker niet van zijn plaats komt heb je het chemisch anker succesvol geplaatst, gefeliciteerd!
Ben je nou benieuwd naar alle chemisch anker producten in ons assortiment? Neem dan een kijkje op onze categoriepagina: Chemisch anker.
Hoe diep moet een chemisch anker?
Hoe diep je moet boren heeft te maken met de lengte van je draadeind. Zoals eerder vermeld adviseren we om het boorgat met 2/3e te vullen met chemisch anker. Zorg er altijd voor dat er nog een gedeelte van het draadeinde uit het boorgat steekt, anders kun je de bevestiging immers nergens aan vast maken.
Hoe dik moet je boren?
De dikte van je boorgat heeft alles te maken met de diameter van je draadstaal. Benieuwd naar hoe dik je moet boren? Bekijk dan de handige tabel hieronder!
Het bevestigen van chemische ankers is dus helemaal niet zo lastig als dat het lijkt. Met de kennis die je hebt opgedaan in deze kun je met veel vertrouwen beginnen aan je klus. Succes!