Hoe moet je siliconenkit aanbrengen?

Siliconenkit aanbrengen kan iedereen, maar het vereist wel een zorgvuldige aanpak en wat stappen om een nette kitnaad aan te brengen die lang mee gaat. In dit blog lees je wat je wel en vooral niet moet doen bij het aanbrengen van een siliconenkit om ervoor te zorgen dat je na het kitten niet alle stappen weer kan herhalen. Dus hopelijk ben je hier terechtgekomen omdat jij graag wil leren hoe je netjes kan afkitten, en niet omdat het al een keer fout is gegaan. Is dat wel het geval? Dan verwijzen wij je graag door naar ons artikel over hoe je siliconenkit moet verwijderen. Ga je nu aan de gang met het aanbrengen van een siliconenkit? Dan leer je hier hoe je dat in een paar simpele stappen kan doen.

Essentiële tools voor deze klus

Een goed begin is het halve werk, dat is een vlieger die bij het kitten zeker wél op gaat. Voordat je aan de gang gaat is het belangrijk om de juiste materialen in huis te halen. Je wilt het jezelf natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken, want waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Om deze reden hebben wij een lijstje voor jou samengesteld met artikelen die je zeker niet mag missen wanneer jij gaat afkitten. Er zijn een aantal tools die je echt nodig hebt en er zijn wat producten die niet onmisbaar zijn, maar je wel kunnen helpen het zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren.

  • Wat echt onmisbaar is bij het aanbrengen van een siliconenkit is natuurlijk de kit zelf en een kitpistool, zonder deze twee artikelen kom je niet ver. Wanneer je een goede siliconenkit uit gaat kiezen adviseren wij de Ottoseal S110, de Ottoseal S125 (voor matte kleuren) en de Ottoseal S70 voor natuursteen.

  • Voor een optimale hechting van de siliconenkit is het belangrijk dat de kitvoeg vrij is van vuil, stof en vet. Dit kan je eenvoudig realiseren door een cleaner te gebruiken, een beetje van dit product op een droge doek te doen en dit vervolgens langs de voeg te halen. Dit zorgt ervoor dat je kitnaad uiteindelijk een stuk langer mee gaat.

  • Daarnaast is het belangrijk dat je een goede afwerkzeep gebruikt. Gebruik altijd een neutrale afwerkzeep! Waarom? Een neutrale afwerkzeep tast de kit niet aan en zorgt niet voor verkleuring. Een zeepoplossing uit het keukenkastje is meestal niet de goede. Wij adviseren een kitzeep te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor het kitten. Bijvoorbeeld de Wikro Afstrijkmiddel of de Ottoseal Afwerkzeep. Beide zijn kant en klaar voor gebruik.

  • Een afstrijkrubber is ook essentieel. Je ziet vaak dat mensen een pvc-pijpje of een vinger langs de kitnaad halen om de voeg af te werken, doe dit absoluut niet! Dan krijg je namelijk een ‘holle voeg’ en je wil juist een ‘aflopende voeg’ zodat het eventuele water wat langs de voeg naar beneden komt, netjes weg kan stromen in plaats van dat het op de voeg blijft staan. Een goede afwerk tool is daarom essentieel. Wij adviseren de Fugenfux Multitool, dit stukje gereedschap komt altijd van pas en is ontwikkeld voor een perfecte afwerking van de meest voorkomende voegen!

  • Voor het open maken van een kitkoker adviseren wij een kokeropener te gebruiken. Dit is een handig tooltje voorzien van een opening waar je de bovenkant van de kitkoker in kan doen. In dit gat zit een mes waarmee je veilig, zonder gevaar, de kitkoker kan openen. Aan de onderkant zit nog een opening waarmee je de kit tuit veilig op maat kan snijden. Dit lijkt onnodig, maar het is erg belangrijk dat dit goed gebeurt!

  • Voor de onervaren kitter is een goede afplaktape altijd handig. Zo kan je de tape langs de voeg aanbrengen, zodat je die na het kitten weer weg kan trekken om hele scherpe en rechte kitnaden te maken. 

  • Voor het schoonmaken kan je reinigingsdoekjes gebruiken. Hiermee kan je eventuele niet uitgeharde of gemorste kitresten eenvoudig weghalen. Kom je er naderhand achter dat er uitgeharde kitresten zijn achtergebleven? Verwijder dit dan met een stanleymes en kitverwijderaar.

Het stappenplan

Nu je de juiste voorbereidingen hebt getroffen is het tijd om aan de slag te gaan: Jij gaat een siliconenkit aanbrengen! Hoe siliconenkit aan te brengen doe je eenvoudig via de volgende stappen. 

Stap 1: De voeg voorbereiden

Verwijder eventueel oude kitresten door een met stanleymes langs de muur de oude kit weg te snijden en overgebleven resten met een kitverwijderaar te verwijderen. Reinig vervolgens de voeg door de cleaner op een droge doek te doen en deze langs de voeg te halen. Mocht je afplaktape willen gebruiken voor extra strakke voegen, dan kan je deze nu over beide de gehele zijden langs de rand van de voeg plakken. Nu is je voeg klaar om een siliconenkit aan te brengen!

Stap 2: Het aanbrengen van siliconenkit

Pak de koker siliconenkit en snijd de bovenkant open met de kokeropener. Draai vervolgens de tuit op de koker en snij deze op maat met de kokeropener. De tuit moet schuin afgesneden worden op een breedte die ongeveer gelijk staat aan de breedte van de voeg. Plaats de koker in het kitpistool en we zijn klaar voor het echte werk: siliconenkit aanbrengen! Het kitpistool moet je ongeveer in een hoek van 45 graden op de voeg en 90 graden op de voeg om de kit precies in het midden aan te brengen. Vervolgens haal je de kitspuit in een vloeiende en gelijkmatige beweging langs de voeg en hou je het kitpistool constant in dezelfde positie ten opzichte van de voeg. 

 

Vaak vragen mensen zich af of het aanbrengen van siliconenkit per toepassing verschilt. Dit kan, maar als het gaat om sanitaire toepassingen is dit niet het geval. Het aanbrengen van een siliconenkit in de douche kent dezelfde handelswijze als het aanbrengen van een siliconenkit in de keuken.

Stap 3: Het afwerken van de kit

Nu het kitwerk erop zit gaan we de kit netjes afstrijken. Spray wat afstrijkmiddel op je Fugenfux Multitool (zo blijft de kit niet op het product plakken) en op de kitvoeg voor een gladde afwerking. Plaats vervolgens de hoekige kant van de Fugenfux Multitool in een lichte hoek en haal de Multitool in een vloeiende beweging over de voeg zonder te veel druk te zetten. Anders loop je het risico op bellen in de kit. Als de kit aangebracht is dien je de eventueel aangebrachte afplaktape direct te verwijderen.

 

Stap 4: Opruimen en schoonmaken

Zo, dat was hem weer! Voor jou is het aanbrengen van siliconenkit een eitje, maar je bent er nog niet! Maak je gereedschap schoon met reinigingsdoekjes als er eventueel ergens kitresten gemorst zijn.  

Handige tips

Met de juiste voorbereiding en zorgvuldigheid kan je dus zonder al te veel moeite ervoor zorgen dat jouw kitwerk er professioneel uitziet en (niet onbelangrijk) lang meegaat. Door een aantal handige tips over het aanbrengen van een siliconenkit maak jij het jezelf een stuk makkelijker. Een aantal handige tips om in gedachten te houden voor een volgende keer die wij graag aan jou meegeven zijn:

  • Neem de tijd: Zo werk je netjes en secuur. 

  • Gebruik de juiste producten: Een goede voorbereiding is het halve werk, volg daarom onze checklist met producten zodat jij goed aan het werk kan gaan.

  • Gebruik afplaktape wanneer je onervaren bent of echt zeker wil zijn van strakke randen.

  • Maak een schuin aflopende voeg in plaats van een holle voeg, zo gaat je voeg langer mee, heb je een betere waterafvoer en blijft er minder vuil achter.

  • Snijd de kittuit op een juiste manier schuin af, op de breedte van de voeg. Zo kan je de kit op een juiste manier gelijkmatig verdelen en voorkom je dat je te veel kit gebruikt.