Dakgoot repareren? Dakgoot reparatie zelf doen in simpele stappen!

Hoe repareer je een lekke dakgoot?

Dakgoten gaan regelmatig stuk en zijn toch voorwerpen waar mensen niet zo snel naar omkijken, toch is vraagt een (zinken) dakgoot die stuk is of last heeft van lekkage om een snelle reparatie. Je dakgoot vervangen is bij lekkage oog schade dus helemaal niet altijd nodig. Wanneer een dakgoot reparatie niet snel wordt uitgevoerd kan er schade aan een woning ontstaan waarvan de kosten voor het oplossen van bijvoorbeeld waterschade vele malen hoger liggen dan het repareren van een dakgoot. Daarbij hoeft het repareren van een dakgoot helemaal niet moeilijk te zijn en is het eenvoudig zelf op te lossen, zelfs bij een dakgoot van zink. In dit blog behandelen we een aantal manieren om je dakgoot eenvoudig te repareren zonder al te veel moeite. Je dakgoot repareren is tenslotte nog altijd goedkoper dan je dakgoot vervangen.

Voorbereiding van een dakgootreparatie

Bij het repareren van een dakgoot is het in ieder geval belangrijk de juiste voorbereidingen te treffen. Zo dient bij iedere reparatie de dakgoot schoon, droog en vrij van vuil te zijn. Neem dus een emmer mee naar boven waar je alle benodigdheden in kan doen. Schep vervolgens al het vuil (bladeren etc.) uit de dakgoot en veeg nog met een handstoffer alles goed na. Gebruik hier eventueel handschoenen voor. 

Hoe moet je een lek in de dakgoot repareren?

Wanneer een dakgoot stuk of lek is hoef je deze dus niet altijd te vervangen. Controleer eerst altijd waar het defect zit en kijk dan naar welke oplossing hiervoor nodig is. Zo zijn er diverse mogelijkheden om een dakgoot op een correcte manier te repareren. Het mooie van alles is dat het repareren van een lek in je dakgoot helemaal niet lastig is, weinig tijd in beslag neemt en een stuk minder pijnlijk is voor de portemonnee dan de schade die volgt wanneer je een lekkende dakgoot niet op tijd repareert. 

Dakgoot repareren met vloeibaar rubber

Een van de meest voorkomende manieren voor het effectief en duurzaam repareren van je (lekke) dakgoot is door het gebruiken van een vloeibaar rubber. Vloeibaar rubber is een waterdichte coating die je aanbrengt met een kwast die na uitharding eigenlijk een rubber laag vormt in je dakgoot. Hoe gebruik je vloeibaar rubber om je dakgoot te repareren? Hieronder volgt een stappenplan:

 1. Tref een goede voorbereiding zoals bovenin dit artikel omschreven.
 2. Schuur het te repareren gedeelte van de dakgoot lichtjes op met schuurpapier om corrosie, roest en ander hardnekkig vuil te verwijderen en de hechting van het vloeibaar rubber te verbeteren.
 3. Gebruik een platte kwast en breng het vloeibaar rubber aan in de dakgoot.
 4. Wil je een nog sterkere verbinding? Breng alvorens de volgende laag aan te brengen de HBS-200 Geotextile aan.
 5. Breng meerdere lagen aan om een goede laagdikte en afdichting te creëren, in de meeste gevallen moeten 2 a 3 lagen voldoende zijn.
 6. Is er genoeg laagdikte opgebouwd en lekt er geen water meer uit het gebied waar de reparatie met vloeibaar rubber is toegepast? Dan is de dakgoot weer gerepareerd, simpel toch?

Dakgoot repareren met EPDM

Een andere manier om je dakgoot te repareren is door het gebruik van EPDM en is zeker geen verkeerde optie voor een langdurige en duurzame oplossing. Vooral als de dakgoot zelf is gemaakt van EPDM-materiaal, op die manier krijg je optisch geen gedoe en repareer je het product met hetzelfde materiaal als waar het van gemaakt is. Daarnaast kent EPDM uitstekende eigenschappen als het om waterdichtheid, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, flexibiliteit en eenvoudigheid gaat. Een stuk EPDM is namelijk zonder moeite zo geplaatst. Bij KitXpert vind je een ruim assortiment aan verschillende maten EPDM stroken die geschikt zijn voor het gebruik bij een dakgootreparatie. 

Ga jij je dakgoot repareren door middel van EPDM? Volg dan de volgende stappen:

 1. Maak je dakgoot goed schoon. Zo krijg je een goede hechting van het EPDM op de ondergrond en weet je eker dat er geen vuil tussen gaat zitten.
 2. Schuur de beschadigde plekken en de stukken waar het EPDM op komt lichtjes op met schuurpapier.
 3. Pak een Stanleymes en snij de EPDM op maat. Snij voor de zekerheid een iets ruimer stuk af zodat je zeker weet dat de EPDM ruim over de beschadigde plek reikt.
 4. Breng gelijkmatig een laag EPDM lijm aan op de ondergrond en de EPDM (tweezijdig).
 5. Plaats het stuk EPDM op de beschadigde plek en druk stevig aan om te voorkomen dat er luchtbellen of plooien onder blijven zitten. Je kan eventueel ook een roller gebruiken.
 6. Laat de lijm uitharden en test daarna of er geen lekken of gebreken meer zijn. 

Lekkende dakgoot repareren met een waterdichte spray

Wanneer je last hebt van een kleine lekkage in je dakgoot kan je dit heel eenvoudig en snel oplossen met een waterdichte spray. De Tec7 WP7-201 Instant Waterdicht is perfect voor het nauwkeurig herstellen van kleine gaten en scheurtjes in een dakgoot. De Tec7 waterdichte spray is heel eenvoudig te gebruiken en droogt na toepassing op tot een duurzame, elastische en waterdichte coating. Wil je voor het repareren van jouw dakgoot een waterdichte spray gebruiken? Volg dan de volgende stappen:

 1. Tref de voorbereiding zoals bovenin dit artikel omschreven.
 2. Schud de bus goed gedurende 1 minuut.
 3. Spray vervolgens de waterdichte spray op de plek waar het lek zich bevindt.
 4. Wacht ongeveer 10 minuten en breng vervolgens nog een laag aan.
 5. Om de spray goed te bewaren dien je de spray op de kop te houden en leeg te spuiten.
 6. Laat de waterdichte coating die is aangebracht goed drogen en je dakgoot is gerepareerd.

Hoe kan je een zinken dakgoot repareren?

De mooiste manier om je dakgoot van zink te repareren is met de Frencken Gietgoot. Dit is een 2 componenten vloeibaar zink die je dakgoot er weer als nieuw uit laat zien doordat er een compleet nieuwe laag zink in komt te liggen. De Frencken Gietgoot is erg gemakkelijk in gebruik, na het uitsmeren met een blokkwast vormt het vloeibare zink automatisch een zelf-vloeiende laag van 1mm welke compleet watervast is en bestand is tegen UV, temperatuurswisselingen en de meest agressieve miliue-invloeden. Benieuwd hoe je Frencken Gietgoot moet gebruiken om jouw dakgoot er weer als nieuw uit te laten zien? Volg dan het korte stappenplan hieronder en bekijk de video!

 1. Maak de dakgoot goed schoon, tref de voorbereiding zoals omschreven bovenin het artikel.
 2. Schuur de dakgoot licht op met schuurpapier, zo krijg je een betere hechting van het vloeibare zink.
 3. Open de Frencken Gietgoot, verwijder de zwarte dop en sla een gat in de bodem van het bovenste gedeelte van de verpakking, laat vervolgens de beide componenten in elkaar vloeien. 
 4. Nadat beide componenten goed in elkaar zijn gegoten moet je de massa goed doorroeren tot je een homogene zink kleurige massa hebt.
 5. Giet de Gietgoot in je dakgoot en verdeel met een blokkwast door de goot.
 6. Laat de gietgoot drogen en je dakgoot is weer als nieuw!

Dakgoot repareren met lijm

Het kan zijn dat een stuk dakgoot zo beschadigd is dat er echt een stukje tussenuit moet, je kan dan zonder problemen een nieuw stukje ertussen zetten en deze vastlijmen aan de dakgoot. De Soudal Zinc Fix is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van zink op zink en het afdichten van zinkconstructies. Het voordeel van het uitvoeren van een zinken dakgootreparatie met een kit als de Soudal Zinc Fix is dat dit product gebruikt kan worden voor het verlijmen en afdichten tegelijk. Daarnaast heeft de Soudal Zinc Fix een zink kleur waardoor de reparatie er zo goed als onzichtbaar uit komt te zien. 

Dakgoot repareren met bitumen.

Bitumen is een veelgebruikte grondstof voor het maken van dakbedekkingen. Dat maakt het dat er ook dakgoten van bitumen zijn, wanneer je deze wil repareren kan je dat natuurlijk ook gewoon met bitumen doen. In de meeste gevallen wordt hier de Shell Tixophalt of de Zwaluw Tixoplast voor gebruikt. Beide producten hebben een perfecte hechting op bitumen en zijn goed in te zetten als afdichtingskit, lijm of reparatiemiddel voor noodoplossingen. Het gebruik van een bitumenkit wordt meestal als noodoplossing gezien, dit komt mede doordat een bitumen reparatie maar enkele jaren meegaat. Na een paar jaar kan de reparatie stuk gaan en komt een lek bijvoorbeeld weer tevoorschijn. Ga je dus je dakgoot repareren met bitumen? Houdt er dan rekening mee dat een bitumen dakgootreparatie niet permanent is.

Wat zijn de kosten bij het repareren van een dakgoot?

Er zijn dus verschillende manieren om een dakgoot te repareren, die ook nog eens allemaal vrij eenvoudig, snel en voordelig zijn. Zo hoeft een dakgootreparatie (afhankelijk van de grote van de reparatie) echt geen honderden euro's te kosten. De kosten voor het repareren hoeven dus helemaal niet hoog te zijn en een dakgootreparatie kan je makkelijk zelf doen. De kosten voor het oplossen van eventuele schade die je oploopt wanneer een dakgoot niet tijdig wordt gerepareerd zijn vele malen hoger. Wacht daarom nooit te lang met het uitvoeren van een reparatie.